Uzmandan uyarı! Göz ovuşturmak zannettiğinizden daha tehlikeli

Göz ovuşturmak, zannettiğinizden daha tehlikeli olabilir. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Murat Yamiç, göz ovuşturmadan dolayı "Keratokonus" hastalığının ortaya çıkabileceğinden bahsetti. Keratokonusun belirtileri nelerdir, hastalığın tedavisinde tedavi yöntemler uygulanır? İşte detaylar...

SAĞLIK 18.04.2024, 10:21 18.04.2024, 13:56 Hakan Öksüz
Uzmandan uyarı! Göz ovuşturmak zannettiğinizden daha tehlikeli

Kornea hastalıkları ile ilgili bilgiler veren Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Murat Yamiç, göz ovuşturmanın yol açabileceği sağlık sorunlarından bahsetti. 

Göz ovuşturmanın zararları

Ovuşturmayla birlikte bazı mikropların göze taşındığını kaydeden Yamiç, "Bu durum göz enfeksiyonlarına davetiyle çıkarıyor. Öte yandan ovuşturma sırasında göze uygulanan baskı uzun vadede retina hasarına ve göz kuruluğuna sebep oluyor. Korneanın şekli değiştiği için astigmat ortaya çıkabiliyor." dedi.

Dikkat edilmesi gereken kornea hastalığı: Keratokonus 

"Keratokonus" denilen kornea hastalığının da göz ovuşturma nedeniyle ortaya çıkabileceğinden söz eden Op. Dr. Yamiç, "Kornea, gözün ön yüzeyinde bulunan şeffaf bir yapıdır. Keratokonus, kornaenın öne doğru sivrilmesine ve koni şeklini almasına yol açar. Bu hastalığın kesin sebepleri bilinmiyor. Yine de gözü ovalamanın risk faktörleri arasında olduğu söylenebilir. Korneanın şekli bozulunca gözün kırıcılık gücünde de değişim görülür. Bu durum, astigmata ve ilerleyici miyopa yol açar. Bu da görme kalitesinin düşüşü anlamına gelir." ifadelerini kullandı. 

Hangi yaşlarda daha sık görülüyor, belirtileri neler?

Keratokonus hastalığının 10 ila 20 yaş arasındaki kişilerde sıklıkla görülebildiğine değinen Yamiç, "Bu yaşlarda daha sık görüldüğünü söylemek gerekir. Bunun sebebi, bu yaşlarda gözün büyümesinin ve gelişiminin sürmesidir. Çoğunlukla iki gözü de etkileyen bir hastalıktır. Belirtiler iki gözde farklı seyredebilir. Görüşte bulanıklık, gözde kızarıklık ve ışığa karşı hassasiyet ortaya çıkar. Düz çizgiler bükülmüş gibi görünebilir." dedi.

Hastalığın tedavi yöntemleri

Hastalığın geç evreye geçişinin yıllar sürdüğünü kaydeden Op. Dr. Yamiç, "Bazen daha hızlı bir kötüye gidiş de görülebiliyor. Korneanın aniden şişmesi, korneada skarlaşma denilen kalıcı sertleşmenin başlangıcına yol açabilir. Bu da görüşte bozulmaya yol açar. İlerleyici miyopun oluşmasına sebep olabilir. Göz numaraları çok sık değiştiği için gözlük kullanmasına rağmen hasta uzağı net göremeyebilir. Bazı tedavilerle hastalığı durdurmak mümkün. Hibrit lazer, PTK lazer, korneal halka, cross-linking, kontakt lens, kornea nakli gibi tedavi yöntemleri vardır." değerlendirmelerini yaptı. 

Yorumlar (0)