Uzman doktor uyardı: “ 50 yıl sonra 2 çocuktan 1’i otizmli olabilir”

‘Dünya Otizm Farkındalık Günü’ kapsamında değerlendirmelerde bulunan Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Sevcan Karakoç, “Otizm, şu an 36 çocukta 1 olarak tanımlanıyor ama bu şekilde katlanarak artışı devam ederse 50 yıl sonra 2 çocuktan 1’i otizmli olabilir” dedi.

SAĞLIK 02.04.2024, 12:30 Melina Ay
Uzman doktor uyardı: “ 50 yıl sonra 2 çocuktan 1’i otizmli olabilir”

Birleşmiş Milletler tarafından 2 Nisan günü, otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edilmiştir. Nisan ayı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de otizm farkındalık ayı olarak kutlanıyor. Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Sevcan Karakoç, “Çocukta otizm için risk tespit edildiğinde hiç vakit kaybetmeden bireysel eğitim programı başlatılmalıdır. Otizm, şu an 36 çocukta 1 olarak tanımlanıyor ama bu şekilde katlanarak artışı devam ederse 50 yıl sonra 2 çocuktan 1’i otizmli olabilir” ifadelerine yer verdi.

“Doğuştan gelen genetik bir hastalık”

Otizmin erkeklerde daha sık görüldüğünü söyleyen Prof. Karakoç, “İlgisiz annelik veya aşı gibi sebepler söz konusu değildir. Otizm doğuştan gelen genetik bir beyin hastalığıdır ancak bazı çocuklar 1 yaş öncesi belirti gösterirken bazı çocuklar 18-24 aydan sonra belirti gösterebilirler. İleri baba yaşı, ileri anne yaşı, gebelik enfeksiyonları, gebelikte bazı antiepileptik ilaçların kullanımı, prematürite gibi risk etmenleri vardır” dedi.

“Vakit kaybetmeden eğitime başlatılmalı”

Otizme yönelik bir aşının veya özel bir ilaç tedavisinin olmadığını söyleyen Karakoç, “Bu nedenle aileler çaresizlikle pek çok alternatif tedavileri denemektedirler. Ancak bu hem zaman hem de maddi kayba yol açar. Çocukta otizm için risk tespit edildiğinde hiç vakit kaybetmeden bireysel eğitim programı başlatılmalıdır. Tüm çocuklar gelişim takibinde pediatriste gittikleri gibi çocuk psikiyatristine de gitmelilerdir” diye konuştu.


Erken tanı ve doğru müdahale önemli

Otizmin, tanımlandığı yıllardan bu yana sıklığının giderek arttığını belirten Karakoç, “Otizm, şu an 36 çocukta 1 olarak tanımlanıyor ama bu şekilde katlanarak artışı devam ederse 50 yıl sonra 2 çocuktan 1’i otizmli olabilir. Otizm spektrum bozukluğunun hafiften ağır bir tabloyla pek çok aileyi ve dolayısı ile ülkeyi etkilemektedir. Erken tanı ve doğru müdahale, tipik çocuklarla kaynaştırma, rehabilitasyon evleri ve yaşam alanları düzenlenmelidir” açıklamalarına yer verdi.

Yorumlar (0)