Türkiye’de her 3 dakikada 1 kişi kalbine yeniliyor: Kalp sağlığınızı korumak sizin elinizde

Prof. Dr. Bilal Boztosun, kardiyovasküler hastalıkların dünya çapında önde gelen ölüm nedenlerinden olduğunu belirterek, “Türkiye’de ölümlerin yüzde 33,4’ü dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklanıyor. Bu da yaklaşık her üç dakikada bir kişinin ölümü anlamına geliyor” dedi.

SAĞLIK 22.01.2024, 16:45 31.01.2024, 16:59 Şeyda Gül
Türkiye’de her 3 dakikada 1 kişi kalbine yeniliyor: Kalp sağlığınızı korumak sizin elinizde

Kalp sağlığının korunmasına ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, kalp sağlığının korunmaması sonucunda ölümlerin arttığını da aktardı. Sağlık Bakanlığı’nın konuyla ilgili yaptığı çalışmalara değinen Prof. Dr. Boztosun, Türkiye’de ölümlerin yüzde 33,4’ü dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklandığını dile getirdi. Bu durumun her 3 dakikada 1 kişinin ölümü anlamına geldiğini kaydeden Prof. Dr. Boztosun, her yıl yaklaşık 300 bin kişi kalp krizi geçirdiğini ve kanser nedeniyle yaşanan kayıplar ise bu rakamın yarısını oluşturduğunu söyledi. Prof. Dr. Boztosun, “Kardiyovasküler hastalıklar dünya çapında önde gelen ölüm nedenlerinden biri olmaya devam etse bile, kalbinizi sağlıklı tutmanın yolları var” ifadelerini kullandı.

Kalp sağlığınızı korumak sizin elinizde

Sağlıklı bir hayata adım atmanın kalp sağlığını korumanın altın kuralı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Boztosun, kalbi koruyacak 10 öneriyi tek tek anlattı.

1. Tansiyonunuzu ölçün

Yüksek tansiyon kalp hastalığı için önemli bir risk faktörü olduğunu anlatan Prof. Dr. Boztosun, “Kan basıncınızı yılda en az bir kez, yüksek tansiyonunuz varsa daha sık kontrol ettirin” uyarısında bulundu.

2. Kolesterolünüzü kontrol altında tutun

Yüksek kolesterol seviyelerinin atardamarları tıkayabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Boztosun, “Koroner arter hastalığı ve kalp krizi riskini artırabilir” dedi.

3. Sigara içmeyin

Sigara içmenin kan basıncını yükselterek kalp krizi ve felç riskinizi artırdığını anlatan Prof. Dr. Boztosun, “Sigarayı bırakmak riski ciddi oranda azaltır” ifadelerini kullandı.

4. Dengeli beslenin

“Doymuş veya trans yağlardan zengin beslenmek kalp hastalığıyla bağlantılıdır. Çok fazla tuz ve alkol kan basıncınızı yükselterek kalbinizi zorlar” diyen Prof. Dr. Boztosun, kronik olarak yüksek kan basıncı, kalbin vücutta kan dolaşımı sağlamak için gerekenden daha fazla çalışması anlamına geldiğini söyledi. Bunun da kalbi daha fazla yorduğunu aktaran Prof. Dr. Boztosun, “Akdeniz diyeti, tam tahıllar, fasulye, yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, daha az miktarda kırmızı et ve az yağlı süt ürünleri içeriğiyle kalp hastalıklarını önlemede en çok tavsiye edilen diyettir” değerlendirmesinde bulundu.

5. Düzenli egzersiz yapın

Fiziksel aktivitenin kiloyu korurken kolesterol ve kan basıncını düşürmesine yardımcı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Boztosun, “Her hafta 150 dakika orta yoğunlukta egzersiz yeterliyken koşu, spinning gibi yüksek yoğunluklu egzersizler haftada 75 dakika yeterli olur” dedi.

6. Kilonuzu kontrol altına alın

Aşırı kilolu olmanın kalp hastalığı için önemli bir risk faktörü olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Boztosun, “Bir kilo vermek kan basıncınızı bir puan düşürürken, 10 kilo vermek 10 birim düşürür” ifadelerini kullandı.

7. Stresle mücadele etmeyi öğrenin

Yüksek stres seviyeleri kan basıncınızı, kalp atış hızınızı ve nefes alıp vermeyi artırdığını anlatan Prof. Dr. Boztosun, bu yüksek seviyelerin kalp krizi gibi kardiyovasküler bir olayı tetikleyebileceğini vurguladı. Prof. Dr. Boztosun, “Meditasyon, derin nefes alma, sevdiklerinizle telefonda konuşma, ailenizle ve evcil hayvanlarınızla vakit geçirme gibi farklı yöntemler stresle başa çıkma becerilerinizi geliştirir” şeklinde konuştu.

8. Yıllık grip aşınızı yaptırın

“Grip, artan kalp krizi ve felçle ilişkilidir” diyen Prof. Dr. Boztosun, grip olma riskini ve ciddi enfeksiyonları ortadan kaldırmak için aşı yaptırın uyarısında bulundu.

9. Yeterince uyku

Çoğu yetişkinin 7 ila 9 saat uykuya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Boztosun, “Yeterince uyumazsanız, yüksek tansiyon, obezite ve diyabet riskini artırabilirsiniz” dedi.

10. Birinci basamak sağlık hizmetlerinden faydalanın

“Birinci basamak aile hekiminizin ana hedefi sağlıklı kalmanıza yardımcı olmaktır. Bunu yapmanın yollarından biri, kalp hastalığı da dahil olmak üzere çeşitli hastalıklara ilişkin risk faktörlerinize bakmaktır” diyen Prof. Dr. Boztosun, aile hekimi orta veya yüksek risk taşıdığınızı tespit ederse ilaç yazabileceğini söyledi. Prof. Dr. Boztosun, “Yaşam tarzı değişiklikleri önerebilir ve gerektiğinde kardiyoloji uzmanına yönlendirebilir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)