Sahurda tok tutan ve susatmayacak besinler nelerdir? İftarda ne yemeli?

Türkiye Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece ilk sahuruna kalkacak. Peki, sahurda ne yenmeli ? hangi besin daha tok tutar, hangi besin susatmaz. İşte merak edilen tüm bu soruları diyetisyen Cemre Balkan cevaplıyor. Balkan, sahurda tok tutan ve susatmayan yumurta, süt, süt ürünleri, sebze, meyve, tahıllı ekmek ve yağlı tohumları bulunan besinlerinin tüketilmesinin doğru olduğunu söyledi.

SAĞLIK 09.03.2024, 16:01 11.03.2024, 10:41 Hanife
Sahurda tok tutan ve susatmayacak besinler nelerdir? İftarda ne yemeli?

11 ayın sultanı Ramazan’a kısa bir süre kaldı.

Haftalar öncesinden hazırlıklar başladı, peki sahurda ne yemeli, ne yersem daha az susatır, ne yersem daha tok tutar, tok tutacak ve susatmayacak yiyecekler nelerdir soruları internette çokça arattırıldı.

Akıllara takılan bu soruları ise Medicana Sağlık Grubu diyetisyenlerinden Cemre Balkan tek tek yanıtladı.

Diyetisyenlerinden Cemre Balkan, sahurda tüketilmesi gereken besinlerden, iftarda mideye girecek yiyeceklere kadar püf noktalara da değinerek, doğru bilinen yanlışlar hakkında da uyarılarda bulundu.

Sahurda tok tutan ve susatmayacak besinler nelerdir?

Sahurda yenecek besinlerin önemine değinen ve normal zamanda olduğu gibi oruç tutarken de yeterli ve dengeli beslenmenin altını çizen Cemre Balkan, “Yemeklerin seçiminde çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gereklidir. Bunların yerine hazmı kolay, mide-barsak sisteminde uzun süre kalabilen sebze, meyve ve tam tahıl ürünler tercih edilmelidir. Sahur öğününüzü mutlaka yapın. Sahurda tok tutan ve susatmayacak besinler tercihiniz olsun. Yumurta, süt ve süt ürünleri, sebze meyve, tahıllı ekmek ve yağlı tohumları tercih edebilirsiniz” dedi.

“Ramazan'da fazla çay-kahve tüketiminden uzak durun"

Beslenmenin yanı sıra sindirimi kolaylaştıracak aktiviteler hakkında da bilgi veren Balkan, iftara çorba ile başlamanın sindirim sistemini rahatlatacağını belirtti. Balkan, tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralıklı ve küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmesi gerektiğine dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

İftar ve sahur arasında sık sık su için. Günde 2-2,5 litre yeterli olacaktır. Süt, ayran, sade soda, taze sıkılmış meyve-sebze suları, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çaylar da sıvı ihtiyacınızı karşılamaya destek olur.

Çay-kahve ise diüretik (idrar atım oranının hızlanması) olduğundan dolayı vücuttan sıvı boşaltımına sebebiyet verir ve vücudunuz susuz kalabilir.

Ramazan döneminde fazla çay-kahve tüketiminden uzak durun.

Tatlı ihtiyacınızı öncelikle meyveler ile karşılamaya çalışın. Çok sık olmamakla birlikte aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlaç, güllaç gibi sütlü tatlılar ya da dondurma tercih edebilirsiniz.

İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olacaktır”

Yorumlar (0)