Randevu sistemi yenileniyor! Bakan Koca açıkladı

Fahrettin Koca, randevu sorununu çözmek için alınacak olan yeni tedbirlere ilişkin düzenlemeleri açıklayarak, “"İkinci kez randevuya gelmeyenlere 15 gün boyunca bütün branşları kapalı hale getireceğiz" dedi.

SAĞLIK 17.04.2024, 16:58 Buse Önder
Randevu sistemi yenileniyor! Bakan Koca açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, randevu sisteminde yaşanan sorunları çözmek için alınacak yeni tedbirleri açıkladı. Bakan Koca, Beştepe’de gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Hastanelerdeki randevu aksaklıklarının ve kapasite sıkıntılarının önemli bir konu olduğunu belirten Koca, "İl, hastane ya da branş bazında yaşanan sorunları biliyoruz. Hastane yöneticilerimiz de bu konuda yoğun çaba harcıyor. Tedbirlerin kademeli olarak hayata geçirilmesi ve yaptırımların artırılması gerektiğini söylemiştik. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Artan talebi karşılamak için hekim sayısını artırmaya yönelik adımlar atıyoruz. Ancak, randevu alan ancak gelmeyenlerin oluşturduğu atıl kapasite de önemli bir sorun. Bu sebeple yeni tedbirler almaya karar verdik" dedi.

Randevuya gelmeyenler 15 gün randevu alamayacak

Bakan Koca, ilk tedbir olarak, randevu alan ancak gelmeyenlerin 15 gün içinde yeniden randevu almasını kısıtladıklarını ifade etti. Ancak, son anda randevusunu iptal edenlerin sayısında artış olduğunu belirten Koca, bu durumda kapasitenin yine kullanılamaz hale geldiğini dile getirdi.

Koca, "25 milyon tekil vatandaş, 81 milyon randevusunu son dakikalarda iptal etmiştir. Bu boşluklara yeni randevu veremediğimiz için 17 milyon randevu kapasitesi atıl kalıyor" dedi.

Randevu için onay gerekecek

Yeni alınacak tedbirlerle ilgili de bilgi veren Bakan Koca, randevu sahiplerinin randevudan önceki gün 23.59’a kadar "randevuma geleceğim" onayı vermesi gerekeceğini açıkladı. Onaylanmamış randevular için yerine bir başkasına randevu verileceğini belirten Koca, böylece son dakika iptalleri ile oluşan atıl kapasitenin verimli şekilde kullanılacağını söyledi.

Koca, bu uygulamanın bugünkü verilere göre yüzde 20 kapasite artışına karşılık geldiğini ifade etti.

İki kez randevuya gelmeyenler için yeni düzenleme

Bakan Koca ayrıca, randevu alıp gelmeyenler için yeni bir kısıtlama getireceklerini dile getirdi. Buna göre, ikinci kez randevuya gelmeyenlerin 15 günlük bir süre boyunca bütün branşlara randevu almasının kapatılacağını belirtti. Uygulamanın ilerleyen dönemlerde değişebileceğini ve ilave tedbirler alınabileceğini vurgulayan Koca, bu adımların randevu sisteminin daha etkin ve verimli çalışmasına katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Diyabet sensörü ücretsiz dağıtılacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ayrıca, diyabet sensörlerinin yerli üretimi konusunda da açıklamalarda bulundu. Sensörlerin ücretsiz olarak dağıtılacağını belirten Koca, bu gelişmenin diyabet hastaları için önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Yorumlar (0)