Kızarıklığı hafife almayın! Göz iltihabının belirtileri

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tuncer Güney, görme kaybına kadar gidebilecek göz iltihabının ciddiye alınması gerektiğini bildirdi. Kırmızı göz hastalığı neden olur? sorusunu yanıtlayan Güney, enfeksiyonun belirtilerini sıraladı.

SAĞLIK 08.02.2024, 11:24 Hakan Öksüz
Kızarıklığı hafife almayın! Göz iltihabının belirtileri

Özellikle kapalı alanlarda fazla zaman geçirilmesiyle birllikte kış aylarında göz iltihabı da denilen kırmızı göz hastalığının arttığı biliniyor. Bu hastalığın görme kaybına yol açabileceğinden endişe duyan vatandaşlar, çareyi doktorlarda arıyor. 

Göz iltihabının belirtileri

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tuncer Güney, göz iltihabı hakkında bilgiler verdi. Göz kapakları iç yüzeyindeki "konjonktiva" isimli zar tabakasının iltihaplanmasıyla bu enfksiyonun ortaya çıktığına vurgu yapan Güney, enfeksiyonun belirtilerini, "Beyaz zar oluşumu, çapaklanma, göz kapaklarında şişlik, kanlanma, sulanma, kızarıklık, batma, ağrı, yanma, gece gözden akıntı gelmesi ve ışığa karşı hassasiyet" olarak sıraladı.

Kırmızı göz hastalığı neden olur?

Kırmızı göz hastalığına yol açan pek çok faktörün bulunduğuna vurgu yapan Tuncer Güney, "Bakteriyel ve viral enfeksiyonlar, bunun başlıca nedenleri arasında. Öte yandan çeşitli parazit ve mantar türleri ile göze kaçan yabancı cisimler, göz kuruluğu, travma ve kimyasal yaralanma nedeniyle de kırmızı göz hastalığı ortaya çıkabiliyor. Evcil hayvan tüylerinin yanı sıra toz ve polen gibi alerjik nedenleri de sayabiliriz." dedi.

"Görme kaybına yol açabilir"

Semptomların aniden başlayabileceğini ve genelde soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyonlarla birlikte görüleceğini aktaran Güney, "Göz kapaklarında ortaya çıkan şişlik, çapaklanma ve iltihabın kirpiklere yapışması gibi durumlara sebep oluyor. Kişiden kişiye belirtilerde farklılıklar gözükebilir. Havadan bulaşabilen virüsler nedeniyle ortaya çıkabiliyor. Genelde belirtiler 1-2 hafta sürdükten sonra tedaviyle kaybolur. Ağırlaşan tablolarda belirtiler 1 ila 3 ay sürebiliyor. Bu da kişiyi görme kaybına kadar götüren bir sürecin başlatıcısı olabiliyor. Göz kızarıklığını hafife almayın. Tedaviyle birlikte bu hastalığı kontrollü şekilde atlatabilirsiniz." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)