Kışın kalp damar hastalıkları neden artıyor? Uzmandan korunma tavsiyeleri

Nöroloji uzmanı Doç. Dr. Muhammed Nur Ögün'ün açıklamasına göre damar ve kalp damar hastalıkları, kış aylarında artıyor. Peki bunun sebepleri ne? Kış aylarında kalp damar hastalıklarının yol açacağı olumsuzluklardan nasıl korunulur? Detaylar haberde...

SAĞLIK 30.12.2023, 12:23 30.12.2023, 12:36 Hakan Öksüz
Kışın kalp damar hastalıkları neden artıyor? Uzmandan korunma tavsiyeleri

2008'de yapılan bir araştırma, dünya genelinde her yıl ortalama 20 milyon kişinin, kalp damar hastalıklarından kaynaklanan rahatsızlıklardan dolayı yaşamını yitirdiğini ortaya çıkardı. Ölüm sebepleri arasında ilk sıralarda yer alan kalp damar hastalıkları hakkında uzmanlardan sık sık uyarılar geliyor. 

Muhammed Nur Ögün'den uyarılar

Nöroloji uzmanı Doç. Dr. Muhammed Nur Ögün, kalp damar hastalıklarına özellikle mevsim geçişlerinde dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi olan Ögün, kış aylarında beyin damar ve kalp damar hastalıklarının arttığını kaydetti.

Kışın kalp damar hastalıkları riski neden artar?

Kış aylarında beyin damar ve kalp damar hastalıklarının artmasının nedenlerini aktaran Doç. Dr. Muhammed Nur Ögün, "Pıhtılaşma faktörleri kışın artıyor. Yapılan çalışmalar, buna bağlı olarak hastalıklarda bir artışın kaydedildiğini gösteriyor. Kış aylarında tansiyon yükselmesi problemiyle daha sık karşılaşıyoruz. Vücut, kendini soğuktan korumaya çalıştıkça adrenalin/katekolamin salgılıyor. Kalp damar hastalıkları bakımından ciddi bir risk oluşturuyor bu durum. Kanda pıhtılaşma ve kalpte ritim bozukluklarına yol açan bazı faktörler bu şekilde ortaya çıkıyor." dedi.

Sadece soğuk hava değil, bu faktörler de etkili oluyor

Kalp ve beyinle ilgili hastalıkların artışının yalnızca soğuk havaya bağlanamayacağının altını çizen Ögün, "İnsanların bu aylarda fiziksel aktiviteleri azalıyor. Kapalı alanlarda daha fazla duruyorlar. Bazı kişiler kendi evlerinde sigara içiyor. Uzun süre hareketsiz kalınan durumlarda bacak toplar damarlarda pıhtı oluşumu görülebiliyor." ifadelerini kullandı.

D vitamini desteği ve Akdeniz diyeti tipi beslenme

D vitamini desteğinin önemine vurgu yapan Doç. Dr. Muhammed Nur Ögün, fazla güneş almayan yerlerde bu sorunun görülebildiğini kaydetti. Ev içinde mümkün olduğunca fiziksel aktiviteler yapmak gerektiğine işaret eden Ögün, orta yaşın üzerindeki kişilerin Akdeniz diyeti tipi beslenmesinin yararlı olacağını söyledi.

Nöroloji uzmanı Doç. Dr. Muhammed Nur Ögün, "60 yaş altı kişilerde daha çok nisan-mayıs aylarında kalp krizi görülüyor. 80 yaş üstündeki kişilerde ise buna kış aylarından daha sık rastlıyoruz. D vitamini takviyesi ve fiziksel aktiviteyi öneriyoruz. Sigaradan uzak durmak lazım." dedi.

Yorumlar (0)