Kış çayı tüketenler dikkat! Organ yetmezliği tehlikesi var

Soğuk havalarda alışkanlık haline gelen kış çayı tüketimi hakkında uyarılarda bulunan Prof. Dr. Alper Şener, karaciğer yetmezliği ve organ nakline kadar gidebilecek sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini belirtti. İşte uzmandan kış çayı tüketimi konusunda uyarılar...

SAĞLIK 05.02.2024, 17:05 Hakan Öksüz
Kış çayı tüketenler dikkat! Organ yetmezliği tehlikesi var

Üst solunum enfeksiyonu vakalarının artmasıyla birlikte vatandaşların kış çaylarına yönelmesi bir oldu. Soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyonlar geçiren kişilere kış çayı tüketimi konusunda uyarılarda bulunan Prof. Dr. Alper Şener, "Kış çayı karışımlarının fazla tüketilmesi nedeniyle karaciğer zehirlenmesi ve karaciğer yetmezliği gibi sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Bu da organ nakline kadar giden bir sürecin başlatıcısı olabiliyor." dedi.

"Aktarlar alınmasın ama..."

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'ne bağlı Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan Prof. Dr. Alper Şener, "Bazı kış çaylarının içerikleri, karaciğerde toksik etkiye sebebiyet verebiliyor. Vakaların bazen hafif, bazen ağır seyrettiğini görüyoruz. Aktarlarda satılan kış çaylarına maalesef 'aflatoksin' ve 'mikotoksin' gibi zehirli mantar türleri karışabiliyor. Bunların rutin olarak taranmadığı söylemek gerekir, kimse gücenmesin. Çuvallarda saklandıktan sonra dışarı çıkartılarak karışım yapılıyor. Bu işlem sırasında rutin taramaların yapılmıyor olması, aktarlardan alınan ürünleri tehlikeli hale getiriyor." dedi.

"Ada çayının yoğun tüketimini özellikle de erkeklere tavsiye etmiyoruz"

Vücuda alınan tüm besin maddelerini öncelikle karaciğere uğradığını kaydeden Alper Şener, "Aflatoksin ve mikotoksin miktarı yüksek ürünlerin tüketimi, karaciğerdeki toksik madde birikimini artırıyor. Bunları hafife almayın, karaciğerin naklini zorunlu kılacak durumlara sebep olabiliyor. Açık çaylar yerine paketli çayların tüketilmesini tavsiye ediyoruz. SAda çayı bile zannettiğiniz kadar güvenli değil. Östrojen içeriği yüksek ada çayının yoğun tüketimini özellikle de erkeklere tavsiye etmiyoruz." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)