Her şey bir gecede değişebilir! Zombi geyik hastalığı endişesi

Zombi geyik hastalığı da denilen kronik israf hastalığı (CWD), ABD'de endişe kaynağı oldu. Deli dana hastalığının ortaya çıkışını örnek gösteren Dr. Cory Anderson, "Her şey hızlı şekilde değişebilir. Hazırlıklı olmak gerek." dedi. Edinilen bilgilere göre 178 insanın ölümü bu hastalıkla ilişkilendirildi. Hastalığa yol açan organizmanın, 600 derecede yanmaya ve radyasyona karşı dirençli olduğu kaydedildi.

SAĞLIK 25.12.2023, 15:13 Hakan Öksüz
Her şey bir gecede değişebilir! Zombi geyik hastalığı endişesi

Özellikle ABD'de görülen bir hastalıktaki vaka artışları, bilim insanlarını harekete geçirdi. Kronik israf hastalığı (CWD) olarak adlandırılan zombi geyik hastalığı, araştırmacıların yeni korkulu rüyası oldu. Dr. Cory Anderson, söz konusu hastalık hakkında açıklamalar yaptı.

Dr. Cory Anderson: "Hazırlıklı olmak gerek"

Zombi geyik hastalığının olası tehlikeleri hakkında konuşan Anderson, "Deli dana hastalığı, İngiltere'de bir gece içinde hortlamıştı. Hastalığın çiftlik hayvanlarından insanlara geçişinin ardından işlerin çığrından çıktığını hatırlatmak isterim. Yani her şey hızlı şekilde değişebilir. Yıllar içinde vakalar birikimli şekilde artar ve aniden patlayabilir. Zombi geyik hastalığının kesin olarak büyük bir tehlike yaratacağını söylemiyorum ama hazırlıklı olmak gerek." dedi.

178 insanın ölümü bu hastalıkla ilişkilendirildi

Zombi geyik hastalığının, çoğunlukla sığırlar için ölümcül olduğu kaydedildi. Merkezi sinir sisteminin enfekte olmasıyla ortaya çıkan bu hastalık, hayvanların agresif davranışlar sergilemesine sebep oluyor. 1995 yılından beri 178 insanın ölümü, zombi geyik hastalığı ile ilişkilendirildi. 

600 derecede yanmaya karşı dirençli!

Bir ortama bulaşan hastalığa yol açan mikroorganizmaların ortadan kaldırılması son derece güç. Yüzeyler ile kirde yıllarda kalabilecek bu organizmaların, 600 derecede yanmaya da radyasyona karşı da dirençli olduğu kaydedildi. 

"Wisconsin'de enfekte geyik etini tüketen binlerce kişi var" iddiası

"Alliance for Public Wildlife" isimli kuruluş, hayvan eti tüketiminin yıldan yıla katlanarak arttığını belirtti. Dr. Anderson'a göre Wisconsin'de yaşayan binlerce kişi, büyük olasılıkla enfekte olan geyik etini tüketti. 

Büyükbaş hayvanların enfekte olmuş kemik tozu ile etle beslenmesinden dolayı 19902lı yıllarda deli dana hastalığı patlak vermişti. Bu hastalık, yaklaşık 4,4 milyon büyükbaş hayvanın itlafıyla sonuçlanmıştı.

Yorumlar (0)