Göz iltihabı vakaları son bir hafta içinde arttı: Bu belirtiler varsa hemen doktora başvurun!

Havaların soğuması ile birlikte göz iltihabı rahatsızlıklarında artış gözlemlendi. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tuncer Güney, özellikle okullarda oluşabilecek adenovirüse bağlı konjonktivit (göz iltihabı) rahatsızlığına karşı uyarıda bulundu. Güney, "Çocuğunuzun gözünde kanlanma, kızarıklık, göz kapaklarında şişlik/ödem, çapaklanma, sulanma, yanma, ağrı, batma, beyaz zar oluşumu, kirpiklere yapışan iltihap, gece boyunca gözde akıntı, nadiren de olsa gözden kan gelmesi ve ışığa karşı hassasiyet oluyorsa zaman kaybetmeden hemen bir hekime başvurun" dedi.

SAĞLIK 03.10.2023, 10:59 03.10.2023, 11:43
Göz iltihabı vakaları son bir hafta içinde arttı: Bu belirtiler varsa hemen doktora başvurun!

Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi’nin açıklamalarında görüşlerine yer verilen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tuncer Güney, havaların soğuması ve okulların açılması ile birlikte kapalı ortamlarda uzun zaman vakit geçirilmesinin viral hastalıkların artmasına yol açtığını belirtti.

‘‘Göz iltihabı hızlı şekilde yayılım gösterir’’

Enfeksiyöz konjonktivitler arasında adenoviral konjonktivit (göz iltihabı) salgınının en bulaşıcı ve uzun süreli tipi olduğunu söyleyen Güney, "Genellikle belirtiler bir anda ortaya çıkar ve nezle/grip gibi üst solunum yolu hastalıklarıyla birliktelik gösterir. Toplu taşıma, aile içi, okul, hastane, kreş ve yurt gibi yerlerde ise hızla yayılım gösterir" şeklinde konuştu.

‘‘Son bir hafta içinde konjonktivit vakaları arttı’’

Halk arasında kırmızı göz hastalığı diye de bilinen konjonktivit vakalarının sayısında son hafta içinde yüksek bir artış olduğuna dikkat çeken Güney, şu uyarıları yaptı:

"Çocuğunuzun gözünde kanlanma, kızarıklık, göz kapaklarında şişlik/ödem, çapaklanma, sulanma, yanma, ağrı, batma, beyaz zar oluşumu, kirpiklere yapışan iltihap, gece boyunca gözde akıntı, nadiren de olsa gözden kan gelmesi ve ışığa karşı hassasiyet oluyorsa zaman kaybetmeden hemen bir hekime başvurun.

‘‘Virüs bulaştığı yüzeyde haftalarca kalabiliyor’’

Her hastalıkta olduğu gibi adenoviral konjonktivit de kişiden kişiye göre farklı süre ve şiddette seyredebiliyor. Virüs bulaştığı yüzeyde haftalarca kalabiliyor. Çoğunlukla 1 ile 2 haftada hastalar sorunsuz bir şekilde iyileşiyor fakat bazı hastalarda kornea tutulumu ile tablo ağırlaşarak 1 ile 3 ay kadar devam edebiliyor ve görme kayıplarına dahi neden olabiliyor.

‘‘Eris varyantı, adenovirüse göre daha hafif seyrediyor’’

Ülkemizde ve tüm dünyada koronavirüs vaka sayılarında artış görülmekte. Covid-19 pandemisi sonrası gevşetilen önlemlerden dolayı adenoviral konjonktivit, Omicron varyantı (Eris alt grubu) ve diğer viral konjontivitlerin görülme sıklığında artış yaşanmasına neden olabilir. Koronavirüs varyantı Omicron alt grubu olan Eris daha bulaşıcı olmasına rağmen yarattığı enfeksiyon, göz iltihaplanmasından daha hafif seyrediyor. Bu varyantın önceki varyantlar gibi sıklıkla konjonktivit, daha seyrek olarak da üveit ve retina vasküler hastalıklarına neden olma potansiyeli var."

Yorumlar (0)