Eşi tansiyon hastası olanlara kötü haber

Yapılan bir araştırmada, orta yaş ve üstü çiftlerden herhangi birinde hipertansiyon olmasının diğerinde de bu hastalığın görülme olasılığını artırdığını ortaya koydu.

SAĞLIK 07.12.2023, 18:19
Eşi tansiyon hastası olanlara kötü haber

Columbia Üniversitesi, Michigan Üniversitesi ve Emory Üniversitesinden bilim insanları, İngiltere, Hindistan, ABD ve Çin'de ikamet eden orta yaş ve üstü evli çiftlerden 2015-19 seneleri arasında toplanan verileri inceledi.

Bahse konu araştırmada, Hindistan'dan 22 bin 389, Çin'den 6 bin 514, ABD'den 3 bin 989 ve İngiltere'den 1.086 çift, üç farklı kan basıncı ölçümüne tabi tutulurken, her bireyin küçük ve büyük tansiyonlarının ortalaması saptandı. 

İnsanlar arasında büyük tansiyon olarak da bilinen sistolik kan basıncı 140 ve üzeri, küçük tansiyon olarak da bilinen diastolik kan basıncı 90 ve üzeri olan bireylerin, hipertansiyon (yüksek tansiyon) sahibi olduğu kabul gören araştırmada, çiftlerden kaç tanesinin karı-koca uyumlu yüksek tansiyona sahip olduğuna odaklanıldı.



Vakaların yüzde 50'si evli çiftlerde görüldü

Söz konusu araştırmada, Hindistan'daki çiftlerin yüzde 19,8'inin, Çin'de yüzde 20,8'inin, ABD'de yüzde 37,9'unun, İngiltere'de yüzde 47,1'inin karı-koca birlikte yüksek tansiyon sahibi olduğu belirlendi. 

Neticeler, nüfus yoğunluğu yüksek olan ülkelerdeki bütün yüksek tansiyon vakalarının yaklaşık yüzde 50'sinin evli çiftlerden oluştuğuna işaret etti. 

Araştırmanın yazarlarından biri olan Dr. Lu, hipertansiyonun İngiltere ve ABD'de, Hindistan ve Çin'e kıyasla çok daha yaygın olduğunu ifade etti. 

Peiyi Lu, karı-kocaların kan basıncı durumu arasındaki ilişkinin Hindistan ve Çin'de, İngiltere ve ABD'ye kıyasla çok daha kuvvetli olduğunu kaydederek, "Bunun bir sebebi kültürel olabilir. Hindistan ve Çin'de aile olarak bir arada kalmanın önemine ilişkin kuvvetli bir inanç var, yani eşler birbirlerinin sağlığını çok daha fazla etkileyebilir." dedi. 

Yorumlar (0)