Dünyada en sık görülen 3’üncü kansere, robotik çözüm

Robotik cerrahi uygulamalarının artık devlet kurumlarında da sunulmasının hastalar için büyük bir avantaj olduğunu belirten Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Murat Dilmener Hastanesi'nde Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Demiryas, “Hastalar açısından robotik cerrahi ameliyatlarına devlet kurumlarında da ulaşılabilmesi büyük bir avantaj” dedi.

SAĞLIK 03.04.2024, 15:14 04.04.2024, 09:58 Melina Ay
Dünyada en sık görülen 3’üncü kansere, robotik çözüm

Kolorektal kanser, dünyada en sık görülen 3’üncü kanser türüdür. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde 2017 yılından bu yana robotik cerrahi, pek çok ameliyatta başarıyla kullanılmaktadır. Kolorektal cerrahi, bu uygulamalardan biridir. Her cerrahın özel bir eğitimden geçip, robotik cerrahi uygulamasını yapabileceğini belirten Doç. Dr. Süleyman Demiryas, “Hastalar açısından robotik cerrahi ameliyatlarına devlet kurumlarında da ulaşılabilmesinin büyük bir avantaj" ifadelerine yer verdi.

“Yüksek maliyetli olan bir ameliyat”

Kolorektal kanserini robotik cerrahi ile tedavi ettiklerini aktaran Demiryas, ameliyatta izledikleri uygulamalaları şu şekilde sıraladı:

“Tümörün bağırsak duvarındaki derinliği ve lenf bezleri yayılımına ek olarak komşu organ, karın zarı (periton) ve uzak organ metastazları üst düzey radyolojik (BT,MRG gibi) ve nükleer tıp (PET BT, PET MRG gibi) incelemeleriyle evrelendiriyoruz. Multidisipliner onkolojik cerrahi konseylerinde değerlendiriyoruz. Eğer tümörün evresi uygunsa en kısa zamanda ameliyatlarını yapıyoruz. Ayrıca tümörün evresi dışında tıkanıklık, kanama ya da delinme gibi acil bir durum gelişirse, çevre organlara veya uzak organlara metastaz olsa bile, acil ameliyat yapmamız da gerekebiliyor. Cerrahpaşa'da tedavi görüp ve robotik cerrahiyi tercih eden uygun her hastaya bu ameliyatları yapıyoruz. Robotik cerrahi maliyetlerin çok yüksek olduğu bir ameliyat türüdür. Her cerrah özel bir eğitimden geçip, robotik cerrahi uygulayabilir. Hastalar açısından robotik cerrahi ameliyatlarına devlet kurumlarında da ulaşılabilmesi büyük bir avantaj”

“Hasta sosyal hayatına çabuk adapte oluyor”

Ameliyatın küçük kesilerden yapılmasının hastaların kısa sürede hastaneden taburcu olmasını sağladığını belirten Demiryas, “Batılı ülkelerde hastaneden taburculuk süresinin önemlidir. Bu konu bağlamında da Robotik cerrahinin açık cerrahiye göre belirgin bir üstünlüğü var. Her örnek patolojik olarak ele alınmalıdır. Ancak şunu net bir şekilde söylemek gerekir ki; o da hastalığın tedavi sürecinden sonra iyileşme süresinin kısalmasıdır. Robotik cerrahi ile hasta daha çabuk eski sağlığına kavuşabiliyor. Bu durumda da hasta sosyal hayatına daha çabuk adapte olabiliyor” dedi.

Yorumlar (0)