Dünya diken üstünde: Cinsel yolla bulaşan yeni hastalık ortaya çıktı!

ABD'nin New York eyaletinde cinsel yolla bulaşan yeni bir hastalığın keşfedildiği dünyaya duyuruldu.

SAĞLIK 06.06.2024, 10:55 Buse Önder
Dünya diken üstünde: Cinsel yolla bulaşan yeni hastalık ortaya çıktı!

Mart ayında Hollanda'da gerçekleştirilen bir araştırmada bilim insanları, laboratuvar ortamında HIV'i enfekte olmuş hücrelerden ayırmayı başardıklarını duyurdu. Bu çığır açan çalışmada, Nobel ödüllü CRISPR gen değiştirme teknolojisi kullanıldı. CRISPR, moleküler düzeyde bir makas gibi çalışarak DNA'yı kesip zararlı bölümleri ayrıştırabiliyor veya işlevsiz hale getirebiliyor.

Araştırmacılar, bu yöntemin HIV enfeksiyonunu tamamen ortadan kaldırma potansiyeline sahip olduğunu belirtirken, yöntemin güvenli ve etkili olduğunun kanıtlanması için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguladı.

HIV nasıl bulaşıyor?

HIV enfeksiyonu cinsel yolla, infekte kanla temasla ve perinatal yolla bulaşır. Uyuşturucu kullanımı, uygun şartlarda yapılmayan dövme ve manikür, pedikür işlemleri de HIV'in bulaşma yolları arasında yer alır.

Yeni cinsel hastalık: Tip VII

Amerika Birleşik Devletleri'nin New York eyaletinde yeni bir cinsel hastalık tespit edildi. Bir erkek hasta, son derece bulaşıcı bir mantar enfeksiyonu nedeniyle tedavi altına alındı. Araştırmalar, hastanın aynı zamanda Tip VII olarak adlandırılan yeni bir cinsel hastalığa sahip olduğunu ortaya koydu.

Tip VII, hastanın derisinde kollar, cinsel organ ve sırtında döküntü ve lekeler oluşturan bir hastalık olup, HIV gibi bağışıklık sistemini zayıflatıyor.

Tip VII'nin belirtileri ve tedavi yöntemleri

Doktorlara göre Tip VII'nin belirtileri arasında kaşıntı, yanma, deri dökülmesi ve ateş bulunuyor. Uzmanlar, virüse yönelik yedi doz damardan bir tedavi denediklerini ancak mantar enfeksiyonlarının geçmediğini belirtiyor.

Tip VII'nin kökeninin hangi ülkeden yayıldığı henüz bilinmiyor ancak uzmanlar, Hindistan ve diğer Güney Asya ülkelerini mercek altına almış durumda. ABD basınına konuşan doktorlar, vakaların giderek arttığını ancak hastaların utanma nedeniyle hastaneye başvurmadıklarını ifade etti.

Yorumlar (0)