Dövme yaptıranlar dikkat! Organlarınız zarar görüyor olabilir

​​​​​​​Bir defa yaptıran kişiler genellikle vazgeçemediği, bazılarının güzel bir anıyı canlı tutmak, bazılarının ise kişisel bir sembolü taşımak amacıyla yaptırdığı dövmeler, günümüzde oldukça popüler olsa da, yapılan araştırmalara göre beraberinde bazı tehlikeleri de getiriyor.

SAĞLIK 01.03.2024, 22:10 06.03.2024, 17:06 Buse Önder
Dövme yaptıranlar dikkat! Organlarınız zarar görüyor olabilir

Günümüzde birçok kişi, duygularını, anılarını veya özel anlamları temsil eden dövmeler yaptırmayı tercih ediyor. Ancak, yapılan araştırmalara göre, dövme trendi beraberinde bazı sağlık risklerini de getiriyor.

Dermatolog Doç. Dr. Ayşenur Botsalı, dövmelerin meshane veya karaciğer gibi organlarda kanser yapıcı özelliğe sahip olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Ancak, şu ana kadar olgu bazında dövmelerin kanserojen etkisi konusunda herhangi bir bulguya rastlanmadığını ifade etti.

Sağlığı tehdit eden boyalar kullanılıyor

Doç. Dr. Botsalı, dövmelerin kullanılan boya malzemeleri açısından oldukça çeşitli olduğunu ve bu malzemelerin içinde kartuş tonerinden araba boyasına kadar birçok farklı madde tespit edildiğini belirtti. Bu boya maddelerinin lenf nodlarına taşınabileceğini ve kan dolaşımına karışıp karışmadığının ise henüz net olmadığını ekledi.

Dövme yaptıran kişilerin genellikle vazgeçemediklerini söyleyen Botsalı, bu durumun dövmenin bilinmeyen ve organları hedef alan gizli etkileri olabileceği ihtimalini ortaya koydu.

Mürekkepler detaylıca incelenecek

Bu konuda önemli bir gelişme olarak, Amerika Gıda ve İlaç İdaresi'nin dövme mürekkeplerini inceleyeceği ve bu mürekkeplerin içeriğini detaylı bir şekilde araştıracağı belirtildi.

Özellikle içerdikleri ağır metaller açısından insan organizmasına uygun olmayacak mürekkeplerin varlığına dair uyarılar yapıldığına dikkat çekildi.

Yorumlar (0)