Çocuk cerrahisinden uyarı: O yaşlardakilere dikkat edilmeli!

Ankara Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cüneyt Atabek, sünnet olma yaşının önemine dikkat çekerek, “Sünnetin çocuk tarafından kabullenilmiş olması önemlidir. Yenidoğan dönemi ve 2 yaş öncesi yapılan sünnetlerde aile bilgilendirilmesi gereklidir. 2-6 yaş arası çocuklarda tıbbi bir gerekçe yoksa sünnet önerilmez” dedi.

SAĞLIK 05.06.2024, 13:17 Melina Ay
Çocuk cerrahisinden uyarı: O yaşlardakilere dikkat edilmeli!

Doç. Dr. Atabek, sünnetin tanımını için, "Sünnet, erkeklerde penis başını örten ve koruyan üst derinin bir kısmının kesilip alınması işlemidir. Bu sayede glans, yüzeyde açık bir şekilde kalır. Sünnet, dini veya kültürel sebeplerle birçok din ve toplumda küçük yaştaki erkek çocuklara uygulanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Sünnet neleri önlemeye yardımcı?

Doç. Dr. Atabek, sünnetin erkeklerde idrar yolu enfeksiyonu, bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve AIDS'i önleme potansiyeline işaret etti. Ancak, AIDS haricindeki diğer faydaların, hastalık riskinin sünnetin riskinden daha düşük olması nedeniyle bugün yaygın sünnet için yeterli gerekçe olarak görülmediğini belirtti. AIDS konusundaki tartışmanın ise devam ettiğini ifade etti.

O yaş dönemindekilere önerilmiyor

Doç. Dr. Atabek, sünnetin önemli bir cerrahi prosedür olduğunu vurgulayarak, her cerrahi işlem gibi sünnetin de deneyimli cerrahlar tarafından en uygun koşullarda yapılması gerektiğini belirtti. Çocukların cerrahi müdahaleye olabildiğince az psikolojik travma yaşamasının önemli olduğunu ifade etti. Ayrıca, 6 yaşından büyük her çocuğun tıbbi bir işlem hakkında bilgilendirilmesi gerektiğini ve sünnetin çocuğun kabul ettiği bir süreç olması gerektiğini belirtti. Yenidoğan dönemi ve 2 yaş öncesi yapılan sünnetlerde ailelere bilgi verilmesinin önemli olduğunu vurguladı. 2-6 yaş arası çocuklarda tıbbi bir gereklilik olmadıkça sünnetin önerilmediğini belirtti. Yenidoğan sünneti için uygun bir adayın ek bir sağlık sorunu olmaması ve cinsel organın işleme uygun olması gerektiğini belirtti. Yenidoğan sünnetinin idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltabileceğini ve iyileşme sürecinin hızlı olduğunu belirtti.

Steril ortamda yapılmalı

Atabek, günümüzde sünnetin çeşitli yöntemlerle gerçekleştirilebileceğini ifade etti. Isıl işlemler olarak adlandırılan işlemlere dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Atabek, koter ve lazer gibi yöntemlerin tehlikeli ve komplikasyon riski yüksek olduğunu belirtti. Her peniste standart olmayan özelliklerin bulunması nedeniyle en güvenilir yöntemin klasik cerrahi olduğunu vurgulayan Atabek, iyileşme sürecinin genellikle bir hafta sürdüğünü ve özenli yapılan sünnetin komplikasyon riskinin minimum düzeyde olduğunu dile getirdi. Öte yandan, hipospadias olarak bilinen ve doğuştan gelen bir penis anomalisi olduğunu açıkladı ve cerrahi müdahale gerektiren bir durum olduğunu belirtti. Sünnetin, tıbbi bir gereklilik olmadığı ve doktor önerisi olmadığı sürece tamamen aile inisiyatifi ile yapılan bir işlem olduğunu da sözlerine ekledi. Doktor son olarak, sünnetin bir erkek genital estetik operasyonu olduğunu ve bu nedenle profesyonel bir ortamda gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Yorumlar (0)