Bakan Koca'dan SMA açıklaması

Fahrettin Koca, "Bini aşkın SMA hastamız var ve tedavilerini etkinliği ispat edilmiş ilaçla, masraflarının tümünü devletimiz karşılayacak bir şekilde kullanıyoruz. SMA Bilim Kurulu, bir diğer ilaç olan, oral olarak kullanılan ikinci bir ilaç önerdi. Bahse konu ilaç da yurt dışından. Bu ilaç için işlemleri başlattık. Gen tedavisinin etkinliği kanıtlandığında ve SMA Bilim Kurulu önerdiğinde onu da uygularız." dedi.

SAĞLIK 25.11.2022, 00:31 25.11.2022, 17:15
Bakan Koca'dan SMA açıklaması

Sağlık Bakanı Koca, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Sağlık Bakanlığı'nın 2023 senesi bütçesi üzerindeki görüşmelerde konuştu.

SMA

SMA (Spinal Müsküler Atrofi) tedavisindeki ilaçlara dair Koca, bunun çok hassas bir husus olduğunu belirtti. Bu hususta kesinlikle bir ödeme problemi olmadığını vurgulayan Koca, "Bini aşkın SMA hastamız var ve tedavilerini etkinliği ispat edilmiş ilaçla, masraflarının tümünü devletimiz karşılayacak bir şekilde kullanıyoruz. Gen tedavisinin geri ödeme çerçevesinde olmaması eleştiri konusu oluyor. Bu tedavinin etkinliğini değerlendiriyoruz. SMA Bilim Kurulu, şu an için uygulamaya alınmasının gerekli olmadığını belirtiyor. Kurul, bir diğer ilaç olan, oral olarak kullanılan ikinci bir ilaç önerdi. Bahse konu ilaç da yurt dışından. Bu ilaç için işlemleri başlattık. Gen tedavisinin etkinliği kanıtlandığında ve SMA Bilim Kurulu önerdiğinde onu da uygularız." dedi. 

HPV

Rahim ağzı kanserine sebep olan HPV (İnsan Papilloma Virüsü) ile ilgili konuşan Bakan Koca, "Tanı kitleri için TÜSEB'e görev verdik. Türkiye'de alt yapıyı da değerlendirerek, yerli üretim tanı kitinin kullanıma alınmasını temin edeceğiz. Kasım ayını geçmeden testimiz yerli olacak. HPV aşısının uygulanması hususunda asla bir çekincemiz fakat Türkiye'nin sosyal gerçekliklerinden ayrı kararlar alınmasının hiç kimseye bir yararı yok. Yaptığımız planlama doğrultusunda, medeni hal ve yaş grubu durumlarını dikkate alan bir plan hazırlıyoruz. Aşılamayı kademe kademe yapacağız." bilgisini aktardı. 

Personel alımı

Koca, "Her polikliniğe birer tıbbi sekreter vererek doktorlarımızın verimliliğini daha da artırmayı hedefliyoruz. 32 bin tıbbi sekreter alıyoruz ve ilk 16 bini de önümüzde hafta kılavuzda yayımlanacak. Sözleşmeli doktor kadrolarını da yaygınlaştırıyoruz. 27 bin sözleşmeli hekimin en geç 15 Ocak 2023'e dek açıktan atamalarını gerçekleştireceğiz." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)