“Alerjim var, aşı olmalı mıyım?” sorusuna uzmanlardan endişeleri yok edecek açıklama

Uzmanlar, koronavirüs aşılarının alerjisi olan kişilere de uygulanabileceğini söyleyerek istatistikleri paylaşıp vatandaşların ülkemizde uygulanan iki aşıdan dilediklerini seçebileceklerini ifade etti.

SAĞLIK 28.06.2021, 12:48
“Alerjim var, aşı olmalı mıyım?” sorusuna uzmanlardan endişeleri yok edecek açıklama

Uzmanlar tarafından alerjisi bulunan kişilerin koronavirüs aşılarına ilişkin herhangi bir endişe taşımaması gerektiği ve ülkemizde uygulanan 2 aşıdan istediğini tercih edebileceğini söyleyerek aşının hastane ortamında yapılmasının büyük bir öneme sahip olduğunu kaydetti.

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Dilşad Mungan, uygulanmakta olan koronavirüs aşılarının alerjisi olan kişilerde alerjik şoka sebep olup olmadığına ilişkin kaygılara açıklık getirdi.

Alerjik şokun alerjiye bağlı olarak dakikalar içinde gelişip çok nadir durumlarda can kaybıyla sonuçlanan durumlar yol açabileceğini ve böyle zamanlarda hızlı bir şekilde müdahalenin hayat kurtarıcı olduğunu söyleyen Mungan, alerjik şoka en çok çocukların besinlerinin, yetişkinlerde arı sokmaları, ilaç alerjileri ve lateks alerjilerinin sebep olabileceğini kaydetti.

Açıklanan oranlar 1 milyonda 1-4,6 düzeyinde

Alerjisi olan kişilerin bundan korktuğu için koronavirüs aşısını yaptırmak konusunda tereddüt yaşayabildiğini söyleyen Mungan şu ifadeleri kullandı:

Bütün aşılara ilişkin ciddi bir alerjik reaksiyon oluşması durumu milyonda 1 gibi çok düşük bir oran. Koronavirüs aşılarında özellike BioNTech aşısı için bu oranın 1 milyon da 4,6 olduğu ifade edildi. Yani bütün aşılarda görünenden çok da bir farkı yok.

Sinovac aşısı konusunda ise henüz aşı merkezlerine ulaşan sonuçlar yaklaşık olarak BioNTech ile benzer olduğunu gösteriyor. Bununla beraber Türkiye’de koronavirüs aşısı olup da alerjik şoktan dolayı kaybedilen bir hasta bildirilmiş değil.”

“İlk dozun ardından alerjik şok varsa ikinci doz o aşıyla gerçekleştirilmemeli”

Prof. Dr. Mungan, “Bu konuda bir aşının ilk dozuyla alerjik şok denilen ciddi alerjik reaksiyona girdiyse o aşıyla ikinci doz gerçekleştirilmemeli. İkinci doz için başka bir aşı yapılabilir ama ona da immünoloji ve alerji uzmanları karar vermelidir.” şeklinde konuştu.

Mungan, ülkemizde aşı uygulama prosedürünün de böyle ilerlediğini ve alerjik reaksiyon yaşayan kişilerin ikinci doz öncesinde alerji uzmanının onayı aldığını aktardı.

“Hangi aşı isteniyorsa seçilebilir”

Alerjisi astımı olan kişilerin de konuya ilişkin endişe taşımaması gerektiğini kaydeden Mungan, hangi aşı isteniyorsa seçilebileceğini fakat aşının muhakkak hastanede yapılıp aşı sonrası yarım saat gözlem altında olmaları gerektiğini kaydetti.

Yorumlar (0)