50 yaş altı tehlikede: Kanser vakalarında korkutan artış!

Prenses Kate’in (42), kanser tedavisi gördüğünü açıklamasının ardından kanser oranındaki artışlar dikkatleri üzerine çekti. Uzmanların konuya ilişkin açıklamasında, 50 yaş altında kanser görülme oranının arttığı bildirildi.

SAĞLIK 27.03.2024, 13:05 05.04.2024, 12:06 Melina Ay
50 yaş altı tehlikede: Kanser vakalarında korkutan artış!

İngiltere Veliaht Prensi William’ın eşi Prenses Kate’in kanser tedavisi gördüğünü açıklaması, genç yaşta kanser vakalarının artışını yeniden gündeme getirdi. Yapılan bir araştırma, 1990 ile 2019 yılları arasında gençlerde kanser vakalarının küresel olarak yüzde 79 arttığını ortaya koydu. Uzmanlar, gençlerdeki kanser vakalarının 2030 yılına kadar yüzde 31 artacağını öngördü.

Dünyada ve ülkemizde dolaşım sistemi hastalıklarından sonra ikinci ölüm sebebi kanserdir. Kanser, dünya genelinde giderek artan bir yük haline gelirken, tütün, alkol ve obezitenin yanı sıra hava kirliliği de kanser vakalarının artmasında temel faktörler arasında öne çıkıyor.

Yapılan araştırmalar, tütün kullanımının kanser riskini artırdığını ve özellikle akciğer kanseri gibi birçok türde kanserin en önemli tetikleyicilerinden biri olduğunu gösteriyor. Benzer şekilde, aşırı alkol tüketiminin de özellikle mide, karaciğer ve meme kanseri gibi çeşitli kanser türlerinin gelişimine katkıda bulunduğu biliniyor.

Kanseri tetikleyen nedenler neler?

Ünlü Onkolog Prof. Karol Sikora, obezite, yağlı beslenme, hareketsiz yaşam tarzı ve uzun süre masa başında oturmanın gençlerde kanser görülme oranını artırdığını belirtti. Ayrıca, kırmızı etin fazla tüketimi, meyve eksikliği, aşırı alkol kullanımı ve sigara içmenin de ana risk faktörleri olduğunu vurguladı.

Kanser tedavisini öncülük edebilir

İngiliz uzmanlar, östrojen reseptörü pozitif (ER+) meme kanserinin neden geri dönebildiğini inceledi ve "G9a" adlı enzimi engellemenin uykuya yatan kanser hücrelerini öldürdüğünü buldu. Bu bulguların, nükseden kanserlerin tedavisine öncülük edebileceği umuluyor.
Gençlerde yüzde 66 oranında görülüyor.



Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre genç yaşta kanser vakalarının en fazla görüldüğü ülkeler arasında yer alıyor. "Daily Mail" gazetesinin hazırladığı haritaya göre Türkiye'de gençlerde kanser vakaları yüzde 66 oranında görülüyor.

Son olarak Galler Prensesi Kate Middleton’ın, kanser tedavisi hakkında yaptığı açıklama, sosyal medyada da geniş yankı uyandırdı. Ancak, hakkında üretilen dedikoduların yaygınlaşmasıyla birlikte, #kategate etiketli paylaşımlar arttı.

Yorumlar (0)