Türkiye'nin milli gururu ‘Bozkurt’ sergilenmeye başladı

Sivas Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi A.Ş. (TÜRASAŞ) Bölge Müdürlüğü'nün bahçesinde Türkiye'nin ilk milli ve yerli lokomotifi olan Bozkurt, tarihe bir iz bırakmak için sergilenmeye başladı.

KÜLTÜR-SANAT 16.04.2024, 18:02 17.04.2024, 18:04 Melina Ay
Türkiye'nin milli gururu ‘Bozkurt’ sergilenmeye başladı

TÜRASAŞ tarafından üretilen ve Türkiye'nin ilk yerli lokomotifi olan 'Bozkurt', 1961 yılında demir yollarında hizmete girdi. 'Cer Atölyesi' olarak da bilinen eski adıyla, bu lokomotif 25 yıl boyunca kesintisiz seferler yaparak ülkenin demir yolu taşımacılığında önemli bir rol oynadı. Ancak, teknik ömrünü tamamlamasıyla birlikte emekliye ayrıldı. Türkiye'nin demir yolu tarihinde büyük bir öneme sahip olan Bozkurt’a, emekliliğinin ardından vefa gösterilerek sergilenmeye sunuldu.

Adını Ergenekon Destanı’ndan aldı

Yapımında çalışan tüm personelin Türk işçi ve mühendislerden oluştuğunu aktaran Karadağ, “Türkiye'nin ilk yerli ve milli lokomotifi olan ‘Bozkurt’, 1961 yılında Sivas'ta üretildi. Aynı dönemde Eskişehir'de ‘Kara Kurt’ da yapılıyordu. Yerli işçi ve mühendislerin katkısıyla yapılan Bozkurt, hizmete başladığı yıl olan 1961'den itibaren Türkiye'nin demir yolu taşımacılığında aktif rol aldı. 25 yıl boyunca hizmet verdikten sonra 1986'da emekli oldu ve şimdi sergileniyor. Bozkurt ve Eskişehir'deki Kara Kurt arasında dostça bir rekabet var. İsimleri Türk geleneğine uygun olarak kurtların önemli bir rol oynadığı Ergenekon Destanı'ndan esinlenerek konulmuş” dedi.

Yorumlar (0)