Türkiye mirasına kavuşuyor! 3 bin 59 eser Türkiye'ye getirildi

Bakan Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'den çalınan eserlerin iade çalışmaları kapsamında 3 bin 59 eserin ülkeye geri getirildiğini duyurdu.

KÜLTÜR-SANAT 02.01.2024, 13:18 02.01.2024, 13:22 Buse Önder
Türkiye mirasına kavuşuyor! 3 bin 59 eser Türkiye'ye getirildi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'den çalınan eserlerin iade çalışmaları kapsamında 2023 yılında 3 bin 59 eserin ülkeye getirildiğini duyurdu. Bakan Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Ülkemizden çalınan eserlerimizin iadesi çalışmalarına 2024 yılında da aynı özveri ve kararlılıkla devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Binlerce tarihi mirasın doğduğu topraklara kavuştuğunu bildiren Bakan Ersoy, “2023 yılında 3 bin 59 eserimizi ait olduğu topraklara kavuşturduk. Perge ve Boubon Antik Kentleri kökenli imparator heykellerinden Zeugma kökenli stel ile Urartu Dönemi eserlerine kadar binlerce tarihi miras artık doğduğu topraklarda sergileniyor" açıklamalarında bulundu.

Birçok ülkeden milli eser iadesi yapıldı

Bakan Ersoy, geçen yıl Türkiye'ye iadesi sağlanan eserlere ilişkin bilgileri paylaşarak, “Eserler arasında; Bulgaristan'dan, büyük bir bölümü Pontus Kralı VI. Mithradates Eupator (M.Ö. 120-63) dönemine ait olan 2 bin 940 sikke, Amerika Birleşik Devletleri'nden, Burdur Boubon Antik Kenti kökenli Septimius Severus'un M.S. 2-3'üncü yüzyıllara tarihlenen bronz heykeli ülkeye ulaştı” açıklamalarında bulundu. Ersoy, Antalya Perge kazılarından çıkmış olan ve M.S. 3'üncü yüzyıla tarihlenen mermer imparator başlarının da iadesinin yapıldığı bilgilerini paylaştı.

Bununla beraber Bakan Ersoy, İtalya'dan, M.S. 2'nci yüzyıla tarihlenen ve üzeri yazıtlı olan Gaziantep Zeugma kökenli mezar steli, İsviçre'den, Urartu Dönemi'ne (M.Ö 9-7'nci yüzyıllara) tarihlenen bronz kaplar, at koşum takımı parçaları, kusura tipi idol (M.Ö. 3. bin) ile Roma Dönemi'ne ait bir geyik figürünün de ülkeye girişi sağlanan eserler arasında bulunduğunu açıkladı.

Türkiye'nin kültürel mirasının iadesi konusunda 2023 yılında kayda değer bir başarı elde edildiği vurgulanırken,  bu kapsamdaki çalışmaların 2024 yılında da devam etmesi öngürülüyor.

Yorumlar (0)