Mardin'de önemli keşif: 1500 yıllık

Mardin'e bağlı Artuklu ilçesinde yer alan Dara Antik Kenti'nde süren arkeolojik kazılarda, 400 metre uzunluğunda 1.500 senelik içme suyu kanalı saptandı

KÜLTÜR-SANAT 15.01.2024, 18:21
Mardin'de önemli keşif: 1500 yıllık

Kent merkezine 30 kilometre mesafedeki Oğuz Mahallesi'nde 38 sene evvel başlayan kazılar bu sene de sürüyor.

Doğu Roma İmparatorluğu'nun hududunu Sasaniler'e karşı korumak maksadıyla kurduğu antik kentteki agorada süren kazı faaliyetlerinde önemli buluntulara rastlanıyor.

10'dan fazla atölye ve dükkanın gün yüzüne çıkartıldığı agorada Roma döneminde yaptırılan 1.500 senelik içme suyu sistemi de ortaya çıkarıldı.

Gerçekleştirilen faaliyetler neticesinde yaklaşık olarak 35 sene evvel bulunan su sarnıcından bölgeye içme suyunun nakledildiği kanalın, üzerindeki yaklaşık ikişer tonluk taşlarla korunduğu, bu kanaldan ise künk sistemiyle dağıtımının gerçekleştiği tespit edildi. 

Kazılarda 1.500 senelik içme suyu kanalının 30 metrelik kısmı gün yüzüne çıkarıldı.



"400 metre uzunluğunda"

Mardin Müze Müdürü ve Kazı Başkanı Abdulgani Tarkan, şu ifadeleri paylaştı:

"Dara Antik Kenti, 507 senesinde İmparator Anastasios tarafından kuruldu ve burada çok önemli buluntulara ulaştık. Şu ana değin gerçekleştirilen kazılarda çok sayıda mimari kalıntı gün yüzüne çıkarıldı. Ekim 2023'de başladığımız kazı faaliyetlerinde ise antik kentte agora bölgesine su nakleden bir su sistemi bulduk. Sarnıçtan agoraya değin uzanan bir temiz su sistemini belirledik. Yaklaşık olarak 400 metre uzunluğunda. Dara'da yer alan iki sarnıçtan farklı yapılara nakledilen suyu taşıyan bir sistem. Dara'da da İstanbul'daki Yerebatan Sarnıcı gibi su sarnıçları var. Tonlarca suyu tutan su sarnıcından şehre künk ve kanal sistemiyle su taşınıyormuş. 1.500 sene evvel Dara'da kurulmuş kentin içme suyu gereksinimini karşılayan bir su sistemi aslında."



"Birkaç sene içinde tamamlamayı planlıyoruz"

Mardin Müzesinde görev yapan arkeolog Dr. Devrim Hasan Menteşe ise şöyle konuştu:

"2018'den beri surların ve agoranın önünde faaliyet yürütüyoruz. Çok sayıda atölye ve dükkanı gün yüzüne çıkardık. Dükkanların alt tarafında su kanalları bulduk ve bu kanalları takip ederek büyük su kanalına ulaştık. Su kanalları yaklaşık olarak üç tonluk taşlarla örtülmüş. 'Zindan sarnıcı' olarak da bilinen bu sarnıçtan kentin batısına doğru su nakli yapılıyormuş. Bu su kanalı kıvrılarak güneydeki zindan sarnıcına doğru ilerliyor.

Kazı faaliyetlerine önümüzdeki sezon da devam etmeyi düşünüyoruz. Bu alanı bir kaç sene içinde tamamlamayı planlıyoruz. Ziyaretçisi sayısının da gitgide artacağı kanaatindeyiz. Su kanalının 30 metrelik bir bölümü gün yüzüne çıkarıldı. Kamusal alandaki tüm su sistemlerini ortaya çıkartmayı hedefliyoruz."

Yorumlar (0)