Kütahya'da bulunmuştu: Turizme kazandırılacak

Kütahya'ya bağlı Çavdarhisar ilçesinde yer alan Aizanoi Antik Kenti'nde geçmişte Roma İmparatorluğu yerleşimini su baskınlarına karşı koruyan ve sulama maksatlı kullanılan 2 bin senelik barajın kalıntılarının turizme kazandırılması amacıyla faaliyet başlatıldı.

KÜLTÜR-SANAT 03.12.2023, 22:46
Kütahya'da bulunmuştu: Turizme kazandırılacak

UNESCO (Birleşmiş Milletler Kültür, Bilim ve Eğitim Örgütü) Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 2012'de dahil edilen, Anadolu'da en iyi şekilde korunmuş Zeus Tapınağı'na ev sahipliği yapan antik kentteki faaliyetler devam ediyor. 

"Anadolu'da beş Roma barajı var"

Kazı başkanlığını yapan Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Coşkun, Aizanoi Antik Kenti'nin yaklaşık olarak 4 kilometre güneyinde bulunan barajın 2 bin sene evvel inşa edildiğini ifade etti.

Prof. Dr. Gökhan Çoşkun, şunları kaydetti:

"Antik baraj günümüze değin korunmuş. Roma döneminden günümüze kadar ulaşabilmiş Anadolu'da beş baraj var. Bunların içinde en iyi korunmuş olanı ise Aizanoi'deki. 

Bu baraj, yakınındaki kireç taşı ocaklarından nakledilen büyük taş bloklarla inşa edilmiş. 



"Barajı ziyaret edebilecekler"

Antik barajın turizme kazandırılması maksadıyla faaliyetlere başlandı. Bu sezon gerçekleştirdiğimiz faaliyetler çerçevesinde Aizanoi'nin baraj yapısının rölövesini tamamladık. Artık restitüsyon ve restorasyon projelerine dönük faaliyetlere geçeceğiz. Barajın ilk yapımından sonra zaman zaman onarım gördüğünü de ifade edebilirim. Baraj seti üstünde gerçekleştirdiğimiz incelemeler geçmişte bu barajın minimum 4-5 defa tamirat gördüğünü ortaya koyuyor."

Antik baraj, günümüzdeki barajlarla benzer maksatla kullanılmış. Bu baraj seti hem sulama sistemine hizmet etmiş hem de antik kenti sel baskınlarına karşı korumuş. Su çok geldiğinde baraj setinin arkasında bir göl oluşuyor. Baraj setinin yaklaşık olarak orta bölümünde kemerli bir savağı var ve bu savaktan devamlı olarak bir su akışı da mevzubahis. Öte yandan, büyük olasılıkla baraj setinin her iki tarafından kente doğru giden kanalların olduğunu da düşünmekteyiz."

Coşkun, restorasyon bittiğinde antik kente gelenlerin barajı da ziyaret etmelerinin temini için faaliyetler gerçekleştirileceğini sözlerine ilave etti. 

Yorumlar (0)