Çin Seddi'nin Tarihçesi

Dünya üzerinde en çok merak konusu olan yapılardan birisi olan Çin Seddi, birçok efsane, edebi eser, dizi-film ve hatta bilimsel çalışmalara konu olmuştur.

KÜLTÜR-SANAT 12.09.2020, 21:23
Çin Seddi'nin Tarihçesi

    Türk toplumu ve tarihini de yakından ilgilendiren Çin Seddinin ihtişamını ve ününü duymayan kalmamıştır. Peki Çin Seddi nedir, neden yapıldı, genel özellikleri nelerdir?

Çin Seddi Nedir?

    “Dünya’nın Ejdarhası” olarak da bilinen Çin Seddi, M.Ö. 21. yüzyılda Qin Shi Huang tarafından yaptırılmaya başlanmıştır. Dünyanın en uzun savunma hattı olan yapı, Po Hay Körfezi kıyısından başlayıp Huhang Ho nehrini ikiye böler ve oradan güneybatıya uzanır, son olarak da Gobi çölünün güneyinden batıya doğru yönelerek devam eder. Haliyle uzun bir inşa süreci olan yapının tamamlanması yaklaşık 2.000 yıl sürmüştür. Mimari açıdan büyük bir hayranlık uyandıran yapı 2007 yılında Dünyanın yeni yedi harikasından biri olarak seçilmiştir.

Çin Seddi Neden Yapıldı?

    Seddin yapılış amacı hakkında birçok farklı teori ortaya atılmış olsa da tarihçilerin ortak görüşü: Seddin, Çin halkının hayatlarını güvende tutup aynı zamanda kazandıkları bereketli toprakları korumak amacıyla yapılmış olduğudur. Hayatlarını güvende tutmak istemişleridir çünkü Türkler ve Moğollar güçlü birer uygarlık olarak sınır komşularıydı. Sınırlarını genişletmek isteyen Türk ve Moğol uygarlıkları birçok kez Çinlilerle savaşıp topraklarını kendi sınırlarına katmak istemişlerdir. Hal böyle olunca, Qin Shi Huang kuzeyden gelebilecek bir Moğol veya Türk istilasını bertaraf edip topraklarını korumak amacıyla, önceden inşa edilmiş olan ufak savunma setlerinin birleştirilmesini ve böylelikle aşılması güç bir duvarın inşa edilip topraklarını Türk ve Moğol istilasından korumak istemiştir. Böylelikle, ihtişamlı ve aşılması güç duvarlarıyla Çin Seddi ortaya çıkmıştır.

Çin Seddi’nin Özellikleri Nelerdir?

  • Seddin her 9 km’sinde bir fener kulesi her 200 metresinde bir ise bir gözetleme kulesi yer almaktadır.
  • Seddin genel uzunluğu 21.196 km’dir.
  • Taban kalınlığı 7 metre olan duvarların yüksekliği yer yer değişse de genel olarak 4-6 metre arasında seyretmektedir.
  • Seddin üzerinde yer yer saray ve tapınaklar inşa edilmiştir.
  • Set, Dünya üzerinde yapımında en çok insan çalıştırılmış olan yapılardan birisidir.
Yorumlar (1)
BİR A.R.M.Y. 4 yıl önce
ÇOK İŞ GÖRDÜÜ MÜQ