Yılbaşı öncesi sahte içki uyarısı: Ölüme götürebilir!

Yılbaşına sayılı günler kalmışken, sahte içki tüketimine karşı önemli bir uyarı geldi. Uzmanlar, sahte içkilerin ciddi sağlık riskleri taşıdığını belirterek, vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı.

GÜNDEM 27.12.2023, 12:12 Buse Önder
Yılbaşı öncesi sahte içki uyarısı: Ölüme götürebilir!

Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan, yılbaşı öncesi sahte içki kullanımının ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurgulayarak, "Sahte alkol, toksik etkiler oluşturarak sarhoşlukla karıştırılabiliyor. Baş dönmesi, görmede bulanıklık gibi nedenlerden dolayı alkol tüketen kişinin bunu ayırt etmesi zor. Ancak çevresindeki kişiler bunu algılayabilir" uyarısında bulundu.

Sahte içki tüketiminde 12 kişi yaşamını yitirdi

21 Haziran 2021'den bu yana Çorlu'da satın alınan sahte içkiden zehirlenen 32 kişiden 12'si yaşamını yitirdiğini vurgulayan Doç. Dr. Mustafa Doğan, sahte içkinin vücuttaki birçok organda ciddi zararlar bıraktığını ve ölüme kadar götürebileceğini ifade etti.

 Doç. Dr. Doğan, "Bu konuda bizlerin geçmiş dönemde yaşadığı acı tecrübeler mevcut. Maalesef yakın zamanda 30'un üzerinde vatandaşımız sahte alkol tüketerek hastanemize başvurdu. Bunların 12 tanesini kaybettik. Bir kısmının vücudunda kısmi hasar ve engeller kaldı" dedi.

Tadından ve kokusundan anlaşılmıyor

Sahte içkilerin gerçek içkilerden tat, koku ya da rengi ile ayırt edilemediğine dikkat çeken Doç. Dr. Doğan, "Öncelikle hastalarımız, görme yeteneğini kaybediyorlar. Bunun dışında karaciğer fonksiyonlarında bozulma, akut karaciğer yetmezliği, buna bağlı hayatlarını kaybedebilmeleri, böbrek yetmezliği ve çoklu organ yetmezliği dediğimiz tablolarla karşı karşıya kalabiliyoruz maalesef” ifadelerini kullandı.

Kişilerin sahte alkolün oluşturduğu toksik etkiler ile sarhoşluğu birbirine karıştırabildiklerine özellikle vurgu yapan Dr. Doğan, “Baş dönmesi, görmede bulanıklık gibi nedenlerden dolayı alkol tüketen kişinin bunu ayırt etmesi zor. Ancak çevresindeki kişiler bunu algılayabilir. Sahte alkol tüketen kişiler zaten şuur kaybı, görme kaybı gibi tablolarla başvuruyorlar" şeklinde konuştu.

Yaşanan acı tecrübelerin tekrarlanmaması için herkesin daha dikkatli olması gerektiğini belirten Doç. Dr. Doğan, sahte içki kullanımından kaçınılması, alkol alacak kişilerin güvenilir kaynaklardan alkol tüketmeleri konusunda uyarılarda bulundu. Sahte içki zehirlenmelerinin hayati risk taşıdığını belirten Doç. Dr. Doğan, vatandaşları bu konuda duyarlı olmaya çağırdı.

Yorumlar (0)