Yazar Alev Alatlı sonsuzluğa uğurlandı, Erdoğan böyle veda etti

Tedavi gördüğü hastanede 79 yaşında hayata gözlerini yuman yazar Alev Alatlı'nın cenaze namazı, Eyüp Sultan Camisi'nde kılındı. Törene katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "ablaların ablası" dediği Alev Alatlı'yı anlattı, "Toprak anamızı ebediyete uğurluyoruz." dedi. İşte Alev Alatlı'nın hayatı ve bazı eserleri...

GÜNDEM 03.02.2024, 14:37 03.02.2024, 17:55 Hakan Öksüz
Yazar Alev Alatlı sonsuzluğa uğurlandı, Erdoğan böyle veda etti

Yazar Alev Alatlı, organ yetmezliği tedavisi gördüğü Bağcılar Medipol Mega Hastanesi'nde dün hayata gözlerini yumdu. 79 yaşında hayatını kaybeden Alatlı'dan geriye yazdığı onlarca eser kaldı. 

Mihrişah Valide Sultan Haziresi'ne defnedildi

Usta yazarın cenaze namazı bugün Eyüp Sultan Camisi'nde kılındı. Alatlı'nın naaşı, Mihrişah Valide Sultan Haziresi'ne defnedilmeden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı. Alev Alatlı'dan "ablaların ablası" diyerek bahseden Erdoğan, "Bizimle yol arkadaşlığı yapmıştı." dedi.

Erdoğan: "Toprak anamızı ebediyete uğurluyoruz"

Erdoğan, "Toprak anamızı ebediyete uğurluyoruz. Toprak ana olmayı bizlere ifade eden bir abla, bir anneydi. Muhabbet ederken hep 'anneciğim', 'ablacığım' derdi." ifadelerini kullandı.

Alev Alatlı'nın hayatı

1944 yılında İzmir'de hayata gözlerini açan Alev Alatlı, Japonya'nın başkenti Tokyo'da lise öğrenimini tamamladı. ODTÜ'de istatistik ile ekonomi alanlarında lisansını tamamlayan Alatlı, ABD'deki Vanderbilt Üniversitesinde burslu şekilde yüksek lisansını yaptı.

Medeniyet tarihi ve ilahiyat üzerine yoğunlaştı

Felsefe eğitimi alan Alev Alatlı, Dartmouth College'de doktora çalışmalarına devam etti. Medeniyet tarihi ve ilahiyat üzerine çalışmalarını yoğunlaştıran Alatlı, 1974 yılında Türkiye'ye taşındı. İstanbul Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışan Alatlı, Ankara Devlet Planlama Teşkilatında da görev yürüttü.

 

Bazı eserleri

"Bize Yön Veren Metinler" ve "Batıya Yön Veren Metinler" gibi eserlerin derlenmesinde üstlendiği rolle 3 bin yıllık düşünce yolculuğuna ışık tutan Alev Alatlı, "Aydın Despotizmi" adlı kitabıyla dikkatleri üzerine çekti.

"Valla Kurda Yedirdin Beni", "Yaseminler Tüter mi Hâlâ", "Eyy Uhnem Eyy Uhnem" ve "Aydınlanma Değil Merhamet" gibi romanları bulunan Alev Alatlı; "Hayır Diyebilmeli İnsan", "Ben Böyle Düşünüyorum! Demekle Olmuyor", "Yorumsuz" ve "Şimdi Değilse Ne Zaman" başlıklı makaleleriyle Türk düşünce dünyasında önemli bir yer edindi.

Yorumlar (0)