Yalova'daki deprem ile ilgili uzmandan açıklama: "Sıçrama yapabilir"

Sabah saatlerinde Yalova'da meydana gelen 3.5 büyüklüğündeki depremin ardından akıllara olası büyük Marmara depremi geldi. Jeofizik Yüksek Mühendisi Mustafa Serhat Durmuş, bu sabah yaşanan sarsıntının, ana deprem hattını etkileyip etkilemeyeceği sorusuna yanıt verdi.

GÜNDEM 20.03.2024, 15:50 21.03.2024, 17:35 Hakan Öksüz
Yalova'daki deprem ile ilgili uzmandan açıklama: "Sıçrama yapabilir"

Saat 09:21'de Yalova'da yaşanan 3.5'lik deprem, vatandaşları paniğe sürükledi. İstanbul ile çevre illerden de hissedilen sarsıntı, akıllara olası büyük Marmara depremini getirdi. İstanbul yakınlarında yaşanan depremin, beklenen büyük İstanbul depremi ile bağlantısının olup olmadığı hakkında uzmanlardan gelece açıklamalar beklenmeye başlandı.

"Marmara içindeki fayın aktif olduğunu gösteriyor bu deprem"

Jeofizik Yüksek Mühendisi Mustafa Serhat Durmuş, deprem ile ilgili merak edilenlere açıklık getirdi. Marmara Denizi içerisinde yavaş da olsa bir hareketlenmenin başladığını bile getiren Serhat Durmuş, "Aslında büyüklüğü 4'e kadar olan depremler, binalarda ciddi hasarlara yol açmaz. Sabahki depremin önemi, Marmara içindeki fayın aktif olduğunu göstermesinden geliyor. Burada gerçekleşen hiçbir depreme önemsiz diyemiyoruz. Hepsi izlenmeli." dedi.

"B senaryosuna göre depremin büyüklüğü 7,2 ila 7,6 arasında olacak"

Orta Marmara çukurunda yer alan kilitlenme zonuna özellikle dikkat ettiklerini vurgulayan Durmuş, "Gemlik ile Yalova'daki sarsıntılar, beklenen ana depremle ilişkisiz. Kilitlenme zonunda bir kırılma olması durumunda 4 muhtemel senaryodan birinin gerçekleşmesini bekleriz İstanbul'da. B senaryosuna göre kırılma, orta Marmara çukurunda gerçekleşecek. Bu durumda depremin büyüklüğü 7,2 ila 7,6 arasında olacaktır. Buranın İstanbul'un merkezine olan uzaklığı 22 kilometre. Dolayısıyla Yalova ile Gemlik'te yaşanan depremlerin tamamını önemsiyoruz." ifadelerini kullandı. 

"Sıçrama yapabilir"

Jeofizik Yüksek Mühendisi Mustafa Serhat Durmuş, Yalova'da meydana gelen depremin, ana deprem hattını etkileyip etkilemeyeceği sorusuna, "Kahramanmaraş'ta gerçekleşen depreme bakalım. Hatay Samandağ'daki deprem sonrası birçok kırılma oldu, bunlar da Kahramanmaraş'taki fayı tetikledi. Yer altında enerji aktarımı oluyor. Yani ana fay hattı ile bağlantıları olabilir yer altında. Yalova'nın yukarısında gerçekleşen sarsıntılar, Kuzey Anadolu Fay hattına sıçrayabilir." değerlendirmelerinde bulundu.

Yorumlar (0)