Türkiye intikamını alıyor: 57 terörist etkisiz hale getirildi!

Türkiye, Pençe-Kilit Harekâtı'nda teröristlere misliyle karşılık verdi. 57 terörist etkisiz hale getirilirken 54 hedef vuruldu.

GÜNDEM 14.01.2024, 10:07 Buse Önder
Türkiye intikamını alıyor: 57 terörist etkisiz hale getirildi!

Pençe-Kilit Harekat bölgesinde 21 gün önce yaşanan 12 Mehmetçik şehit haberinin ardından, Türkiye dün aynı bölgeden gelen 9 şehit haberiyle sarsıldı. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından önceki gece yapılan ilk açıklamada, çatışmada 5 askerin şehit düştüğü, 3'ü ağır 8 Mehmetçiğin yaralandığı, kahramanların verdiği cevapla ise 12 teröristin etkisiz hale getirildiği belirtilmişti.

Türkiye'nin acı haberi, saat ilerledikçe daha da büyüdü. Yaralı 4 Mehmetçik, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. MSB, dün 02.00 sularında şehit sayısının 9'a ulaştığını duyurdu. Kahraman şehitlerin ailelerine acı haberin verilmesinin ardından, canları pahasına teröristlerin sızma girişimlerine karşı koyan şehitlerin isimleri açıklandı.

Jetler hızla havalandı

Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde meydana gelen terör saldırısına Türkiye, güçlü bir misillemeyle yanıt verdi. Operasyonlarda Irak’ın kuzeyinde 48, Suriye’nin kuzeyinde 9 olmak üzere toplam 57 terörist etkisiz hale getirildi. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Metin Gürak ve Kuvvet Komutanları ile birlikte Şırnak'a giderek bölgedeki son durumu değerlendirdi.

Şırnak'ta gerçekleştirilen toplantıda, operasyonların seyrine ilişkin bilgi alışverişi yapıldı ve şehit düşen askerlere Allah'tan rahmet dileğinde bulunuldu. Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, teröristlerin kaçış güzergâhları ve belirlenen terör hedefleri hem hava harekâtlarıyla hem de karadan ateş destek vasıtalarıyla etkili bir şekilde vurularak 57 terörist etkisiz hale getirildi.

54 hedef imha edildi

Operasyonların detayları, Irak'ın kuzeyindeki Metina, Hakurk, Gara ve Kandil bölgelerine yönelik yapılan hava harekâtlarıyla ilgili olarak paylaşıldı. MSB, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "PKK/KCK ve diğer terörist unsurları etkisiz hale getirerek Irak’ın kuzeyinden halkımıza ve güvenlik güçlerimize yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğimizi sağlamak maksadıyla, Birleşmiş Milletler Anlaşması’nın 51’inci maddesinden doğan meşru müdafaa haklarımız doğrultusunda, Irak kuzeyindeki Metina, Hakurk, Gara ve Kandil bölgelerindeki terörist hedeflerine 13 Ocak 2024 saat 00.30’da hava harekatları icra edilmiştir” açıklamaları yer aldı.

İcra edilen hava harekatları ile Bölücü Terör Örgütü (BTÖ) tarafından kullanılan ve içerisinde sorumlu düzeyde teröristlerin de bulunduğu değerlendirilen mağara, sığınak, barınak ve petrol tesislerinden oluşan 29 hedefin imha edildiği duyuruldu.

Ayrıca, MSB'nin akşam saatlerinde gerçekleştirdiği bir diğer hava harekâtında ise Irak'ın kuzeyindeki Metina, Hakurk ve Kandil bölgeleri ile Suriye'nin kuzeyinde bulunan terörist hedeflere yönelik yapılan operasyonlarda 25 hedefin daha imha edildiği belirtildi.

32 ilde 113 terör şüphelisi yakalandı

Operasyonlar devam ederken, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Komuta Kademesi, bölgeye ziyarette bulundu. Güler'in, Şırnak'ta gerçekleştirdiği toplantıda, operasyon bölgelerinde yapılacak çalışmalara dair talimatlar verdiği açıklandı.

Bununla eş zamanlı olarak, terörle mücadele kapsamında Türkiye genelinde gerçekleştirilen Kahramanlar-41 operasyonları sonucunda 32 ilde düzenlenen baskınlarda 113 terör şüphelisi gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Yurt dışındaki 53 hesap sahibi hakkında adli işlem başlatıldı. 7 şüpheliden 4’ü yakalandı" bilgisini paylaştı.

Fatih Aydın etkisiz hale getirildi

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), terör örgütü PKK/KCK'ya Avrupa'dan eleman temin eden Faik Aydın'ı Irak sınırından yaklaşık 160 kilometre derinlikte düzenlediği operasyonla etkisiz hale getirdi.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgilere göre, MİT tarafından yakın takibe alınan terörist Faik Aydın'ın Avrupa'da terörist faaliyet içinde olduğu tespit edildi. Irak'a geçtikten sonra Süleymaniye'de yerel halkı örgüte destek vermeye ve katılmaya zorladığı öğrenilen teröriste karşı operasyon kararı alındı. Uygun zaman ve koşulların oluşmasının ardından, Türkiye'nin 160 kilometre ötesinde Irak'ta gerçekleştirilen operasyonla "Renas Raperin" kod adlı Faik Aydın etkisiz hale getirildi.

PKK/KCK'nın Avrupa'daki gençlik ve toplumsal alanlardaki faaliyetlerine katılan teröristin, son dönemde örgüte yeni eleman kazandırmak adına Avrupa'da terörist toplama faaliyetleri yürüttüğü tespit edildi.

"Teröristan'a izin vermeyeceğiz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde İstanbul'daki Dolmabahçe Çalışma Ofisinde düzenlenen güvenlik toplantısında, terörle mücadele stratejileri bütünlüklü bir şekilde değerlendirildi. Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekat bölgesinde gerçekleşen hain terör saldırısı ve terörle mücadele bağlamında atılan ve atılacak adımların ele alındığı zirve sonrasında yapılan açıklamada, "Türkiye, hangi bahane veya sebep olursa olsun, güney sınırları boyunca bir 'teröristan' kurulmasına kesinlikle izin vermeyecektir" ifadeleri kullanıldı.

Yorumlar (0)