Türkiye ile Hamas arasında kritik görüşme

İbrahim Kalın, Katar'ın başkenti Doha'da İsmail Haniye ve beraberindeki heyet ile görüştü.

GÜNDEM 03.02.2024, 20:46
Türkiye ile Hamas arasında kritik görüşme

MİT (Milli İstihbarat Teşkilatı) Başkanı Kalın, Katar'ın başkenti Doha'da Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye ve beraberindeki heyet ile görüştü. 

Toplantıda; rehine takası, Gazze Şeridi'ndeki son gelişmeler, ateşkesin temini ve İsrail kuşatmasının sonlandırılmasının yolları görüşüldü. 

Öte yandan, Filistin halkına insani gereksinimlerin ulaştırılması hususunda neler yapılabileceği de masaya yatırıldı. 

Toplantıda, başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin'in kurulmasının, bölgede istikrarın temeli olduğunun altı çizildi. 



Filistin-İsrail çatışması

Hamas'ın silahlı kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları, 'Filistin halkı ve başta Mescid-i Aksa olmak kaydıyla mukaddes değerlere dönük sürekli ihlallere bir karşılık verme' gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim 2023'teki saldırılarda 1.200 İsraillinin yaşamını yitirdiğini, 5.132 kişinin ise yaralandığını duyurdu.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında minimum yüzde 70'i kadın ve çocuk olmak kaydıyla, 27.238 Filistinli katledildi, 66.452 kişi ise yaralandı. 

Gazze'de halkın sığındığı eğitim kurumları ve hastaneler hedef alınarak sivil altyapıya zarar veriliyor. 

İsrail ordusu, 561 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te dört günlüğüne verilen ve ardından üç gün daha uzatılan 'insani arada' 240 Filistinli ve 81 İsrailli rehine karşılıklı salıverildi.

İşgal altındaki Kudüs ve Batı Şeria'da da İsrail kolluk kuvvetleri ve illegal Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 381 Filistinli vefat etti.

Hizbullah ile İsrail ordusu arasında 8 Ekim 2023'ten beri İsrail-Lübnan hududunda süren çatışmalarda 176 Hizbullah üyesi, 30 Lübnanlı sivil ile altı İsrailli sivil ve 10 İsrail askeri hayatını kaybetti.


(Haniye)

Yorumlar (0)