TÜRK-İŞ Başkanı Atalay'dan Bakan Işıkhan'a asgari ücret çıkışı: "Neye yarıyor?"

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, taşeron işçi sorunundan asgari ücrete kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu. 2024'te asgari ücrete sadece bir kez zam yapılacağını kaydeden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a tepki gösteren Atalay, "Hiç yapmayın o zaman. Parayı verdikten sonra zam yapınca neye yarıyor? Cambaz bile olsanız 11 bin 402 lirayla bir hafta yaşayamazsınız." dedi.

GÜNDEM 30.11.2023, 14:20 Hakan Öksüz
TÜRK-İŞ Başkanı Atalay'dan Bakan Işıkhan'a asgari ücret çıkışı: "Neye yarıyor?"

TÜRK-İŞ'in 24. Olağan Genel Kurulu, Ankara'daki bir otelde düzenlendi. Genel kurulda konuşan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, taşeron işçilik sorununa parmak bastı. Özellikle inşaat, sağlık ve enerji gibi pek çok sektörde taşeron işçilerin çalıştığını kaydeden Atalay, kadro beklentisine değindi.

Taşeron işçi sorunu: "Yan yana çalışan işçilerden biri 22 bin, diğeri 12 bin lira alıyor"

Kamuda çalışan 750 bin civarındaki işçiye kadro verildiğini kaydeden Atalay, "İşçi, elektrik direğinin tepesine çıkarak ortadaki asıl işi yapsa da kadro verilmiyor. Karayollarında aynı araçta yan yana çalışan işçi var. Birisi kadrolu olduğu için 22 bin lira alırken diğeri 12 bin lira ile yetinmek zorunda kalıyor. Birinin yediği yemeği, diğeri yiyemiyor. Yan yana çalışıyorlar ve aynı işi yapıyorlar ama sadece biri ikramiye alabiliyor. Bu adil mi? Böyle bir çalışma düzeninde iş barışını tesis edemezsiniz. Taşeron problemi acilen çözülmeli ve Türkiye'nin gündeminden çıkartılmalı." dedi.

"Parayı verdikten sonra zam yapınca neye yarıyor?"

2024 yılında geçerli olacak asgari ücret için görüşmelerin aralık ayında yapılacağını kaydeden Atalay, "Diğer ücret kalemlerini de yakından ilgilendiriyor. Şu an ülkedeki geçim ücreti, 11 bin 402 liralık asgari ücret oldu. Normalde başlangıç ücretidir asgari ücret. Bakan Bey'in açıklamasına göre bu sene bir defa artışa gidilecek. Madem öyle, hiç zam yapılmasın. Parayı verdikten sonra zam yapınca neye yarıyor? Asgari Ücret Tespit Komisyonu bu yıl farklı olacak. İşçi heyetinde karayollarında kar temizlemekle görevli bir taşeron işçi, bir enerji işçisi, bir kasiyer ve bir sağlık işçisi yer alacak. 11 bin 402 lirayla nasıl geçinemediklerini anlatacaklar. Cambaz olsanız bu parayla bir hafta idare edemezsiniz." ifadeleri kullandı.

Ücretlerdeki vergi kesintilerine dikkat çekti

Gelir vergi kesintilerinin ücretleri kuşa döndürdüğünü söyleyen Atalay, "20 bin lira maaş alan işçi, vergi kesintisinden dolayı 16 bin lira alıyor. Ülkeyi yönetenlere bunu anlatmaya çalışıyoruz. Az maaş alandan az ücret alınmalı. Staj ve çıraklık sürelerinin de sigorta prim gününden sayılması lazım. 40 yıl önce yaptığım çıraklık, sigortaya sayıldı. Şimdi devlet daha mı kuvvetsiz? Stajı neden sigortaya saymıyorsunuz." değerlendirmelerinde bulundu.

"TBMM'de sendikacı ve işçi kökenli vekil yok"

Türkiye'de siyaset ile sermayenin daima kol kola olduğunu kaydeden TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, "TBMM'ye bakarak bunu görebilirsiniz. Sendikacı ve işçi kökenli vekil var mı mesela? Devletten ihale alıp zenginleşen kaptıkaçtı işverenler mevcut." dedi.

Yorumlar (0)