Savunma Sanayii’nden büyük sürpriz: TCG Anadolu'ya kardeş geliyor

19 Ocak'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gemi platformlarının teslimat törenini yapacaklarını duyuran Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, “TCG Anadolu'dan sonra 2'nci en büyük gemi Derya'nın kabulü gerçekleşecek” dedi.

GÜNDEM 12.01.2024, 13:36 12.01.2024, 13:38 Şeyda Gül
Savunma Sanayii’nden büyük sürpriz: TCG Anadolu'ya kardeş geliyor

İhracatın arttığını söyleyen Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, geçtiğimiz yıl 2022 ihracat rakamını yüzde 27 artırdıklarını vurguladı. 2023 ihracat rakamının ise 5,5 milyar dolar olduğunu belirten Görgün, 2023'te 10,2 milyar dolar yeni sözleşme imzaladıklarını dile getirdi. Ayrıca 2022 yılında 170 ülkeye ürün ihraç ederken 2023 yılında 185 ülkeye ihracat yaptıklarını ifade eden Görgün, “Ürün sayısı da arttı, 230 farklı çeşitte ürün ihraç ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Derya” teslim edilecek

2024 yılında daha önce başlatılan teslimatını gerçekleştirecekleri projelerin yanı sıra, yeniden başlayacakları silahlı kuvvetlere teslim edecekleri sürprizlere dolu bir yıl olacağını kaydeden Görgün, “19 Ocak tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gemi platformlarımızın teslimat törenini yapacağız. TCG Anadolu’dan sonra 2’nci en büyük gemi Derya’nın kabulü gerçekleşecek” dedi.

İnsansız hava araçları ve KAAN

İnsansız hava araçları için geliştirdikleri kameraların seri üretimleri başlayacaklarını anlatan Görgün, Milli Muharip Uçak Kaan’ın ilk uçuşunun inşallah yakın zamanda olacağını dile getirdi. 2024 yılında F-16 projesinin teslimatının yapılacağını aktaran Görgün, “Gökbey helikopterinin jandarmaya teslimatı yapılacak” değerlendirmesinde bulundu.

Derya hakkında

DİMDEG (Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi) yüzer birliklerin, helikopter yakıtı dâhil olmak üzere akaryakıt ve su ikmallerini denizde imal yöntemi ile süratli bir şekilde yapmak üzere tasarlanmıştır. Muharip unsurlar ve ileri üsler için denizde ikmali sağlayan DİMDEG, bunların yanı sıra Afet ve Acil Durumlara Müdahale ile insani yardım kapsamları ve Barışı Destekleme Harekatı’nda görev yapabilecek donanıma sahiptir.

Gemilerde bulunan insanlı ve insansız su üstü ile sualtı araçlarının, helikopterlerin ve gemiye konuşlu insansız hava araçlarının belirli bir seviyedeki bakımlarının/onarımlarının yapılmasında da destek sağlayacak olan DİMDEG’in 2023 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilmesi planlanmıştı.

Yorumlar (0)