Sahte sağlık raporu operasyonu: 182 kişi gözaltına alındı

Kocaeli’de malulen emekli olmak, ÖTV muafiyetli araç almak veya engelli raporu almak isteyen onlarca şüphelinin sahte rapora başvurdu iddia edildi. Polisin operasyonuyla çökertilen çeteden, aralarında doktorlarında bulunduğu 22 örgüt üyesi, 4 örgüt lideri olmak üzere toplam 182 şüphelinin yargılanması devam ediyor.

GÜNDEM 15.04.2024, 14:12 Melina Ay
Sahte sağlık raporu operasyonu: 182 kişi gözaltına alındı

Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi yetkilileri, 2017-2018 yılında sağlık kurulu muayene sürecinde bazı hastaların, gerek tıbbi gerekse de SGK medula doktor sisteminden yapılan sorgulamada kendilerine ait olmadığı değerlendirilen belgeler sunarak engelli ve emeklilik konularında haksız sağlık raporu almaya çalıştıklarını tespit etti. Geriye dönük olarak tarama yapıldığında 196 sahte belgenin olduğunu belirleyerek suç duyurunda bulundu. Cumhuriyet savcılığınca yapılan soruşturma neticesinde teknik ve fiziki takip verileriyle olaya ilişkin şüpheliler tek tek tespit edildi.

182 kişiye soruşturma açıldı

Hastaların, uyku aknesi, epilepsi, diyabet, hipertansiyon ve kolostrol yüksekliği (hiperlipidemi) gibi sağlık sorunlarına ilişkin sahte belgeler sunarak malulen emekli olma, ÖTV muafiyetli araç alımı ve engelli sağlık kurulu raporu almaya çalıştıkları gibi durumlardan yararlanmaya çalıştıkları tespit edildi. Araştırmalar sonucunda, şüphelilerin sahte raporlar düzenleyerek veya başkalarının raporlarını kullanarak bu avantajlara ulaşmaya çalıştığı belirlendi. Hastane çalışanlarından doktor ve sekreterlere, eczacılardan rapor almak isteyenlere kadar geniş bir yelpazede 182 şahıs hakkında soruşturma başlatıldı.

46 kişi tutuklandı

Yapılan operasyonla birlikte, sahte sağlık raporlarıyla ilgili 182 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerden 22'si örgüt üyesi olarak değerlendirilirken, 4 kişi örgüt lideri olarak belirlendi. Rapor almak için bu organizasyonla irtibata geçen diğer şüpheliler ise azmettirici konumunda değerlendirilerek dosyaya dahil edildi. Gözaltına alınan 46 kişi tutuklanırken, diğer şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

İddianame detayları ortaya çıktı

Hazırlanan iddianamede, H.Y'nin kurduğu ve liderliğini yaptığı şebeke bünyesinde, haksız heyet raporu almak isteyen kişilere aracılık ederek sahte belgeler ve başkalarına ait tahlilleri bir araya getirdiği, bu kişilerden para alarak (kişi başı ortalama 25 bin TL) suç işlediği belirtildi. H.Y'nin, hastanelerdeki kamu görevlileri ile irtibata geçerek rapor sırası almaktan, kan ve diğer biyolojik unsurları değiştirmeye kadar her türlü sahtecilik faaliyetini gerçekleştirdiği ifade edildi. İddianamede, H.Y'nin 196 eylemde parmağı olduğu ortaya konuldu. H.Y'nin suçu ikrar ettiği belirtilirken, örgüt lideri olarak tanımlanan diğer şüpheliler E.T. ve H.E'nin suçlamaları inkar ettikleri belirtildi. Ayrıca, toplamda 130 eylemde kamu kurumuna zarar verme suçunu işlediği ve 50 eylemin teşebbüs aşamasında kaldığı bildirildi.

Duruşma ertelendi

Sahte raporlar davasının ikinci celsesi, Kocaeli 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya tutuksuz olarak yargılanan sanıklar katıldı, ancak tutuklu sanıklar davaya katılamadı. Sanıkların ifadelerinde, raporların sahte olduğunu bilmediklerini, sıra alma konusunda H.Y'nin yardımcı olduğunu ancak kendilerine para vermediklerini belirttiği öğrenildi. Mahkeme heyeti, ifadesi alınamayan sanıkların ifadelerinin alınması için duruşmayı erteledi.

Yorumlar (0)