Ölü seçmen iddiası hakkında açıklama geldi

YSK Başkanı Ahmet Yener, yerel seçimlere giderken ortaya atılan ölü seçmen iddiasına yanıt verdi. Yener, kaç siyasi partinin seçime gireceğini açıkladı.

GÜNDEM 17.01.2024, 13:33 17.01.2024, 16:34 Hakan Öksüz
Ölü seçmen iddiası hakkında açıklama geldi

Mahalli İdareler Genel Seçimleri, 31 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek. Siyasi partilerin seçim öncesi aday belirleme ve ittifak çalışmaları sürerken bazı iddialar ortaya atıldı. Ölü seçmenlerin seçmen kütüklerinde yer aldığı ve bazı kişilerin birden fazla seçmen kaydının olduğu ileri sürüldü. 

"Her seçmen için 9 farklı bilgiye bakılıyor"

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, düzenlediği basın toplantısında söz konusu iddialara açıklık getirdi. Seçmen kütüklerinin kontrolünde nce eleyip sık dokunduğunu belirten Yener, "Her seçmen için 9 farklı bilgiye bakılıyor. Adı ve soyadının yanı sıra anne ile baba ismi, doğum yeri ve tarihi, hangi il ve ilçe nüfusuna kayıtlı olduğu ile adres numarası kontrol ediliyor." ifadelerini kullandı.

"Ölü seçmen ya da mükerrer seçmenle ilgili müracaat gelmedi"

YSK'ya şimdiye kadar ölü seçmen ya da mükerrer seçmen (birden fazla seçmen kaydının bulunması durumu) hakkında bir müracaatın yapılmadığını ifade eden YSK Başkanı Yener, "Seçmen bilgilerini, seçime girme hakkı elde eden siyasi partilerle paylaşıyoruz. Seçmen listeleri, vatandaşların kontrol etmesi için 4-17 Ocak arasında askıdaydı. Bir eksik ya da hata olursa bu durum kurulun önüne geliyor. Bu tarihten sonra seçmen listelerini düzeltmek yasal olarak mümkün değil." dedi.

"35 siyasi parti seçime girecek"

Seçim takviminin 1 Ocak 2024 itibarıyla başladığına vurgu yapan Yener, "Şu an itibarıyla seçimlere katılacak siyasi parti sayısı 35'ir. İlan edilen listeye Büyük Türkiye Partisi olarak giren parti, ismini Ocak Partisi şeklinde değiştirdi." diye konuştu.

Aday listelerini sunmak için son gün

Bağımsız aday olarak seçime girmek isteyenlerin 20 Şubat 2024'e kadar seçim kurullarına başvuru yapmaları gerektiğinin altını çizen YSK Başkanı Yener, "Siyasi partiler de aday listeleri bu tarihe kadar sunmalı. 20 Şubat Salı günü saat 17.00'ye kadar listeleri sunmalılar. Birleşik oy pusulasındaki partilerin nerede yer alacağı, 27 Ocak'taki kurada belirlenecek. 3 Mart'ta kesin aday listeleri ilan edilecek. 21 Mart'ta seçim propagandası başlayacak." dedi.

Yorumlar (0)