MSB’den insan kaçakçılığı açıklaması: Tuğgeneral emekli edildi, tutuklamalar var...

Milli Savunma Bakanlığı’nın haftalık basın bilgilendirilmesinde Suriye sınırında üst düzey bir askerin makam aracıyla insan kaçakçılığı yaptığı iddialarına yanıt verildi.

GÜNDEM 23.05.2024, 13:12 Şeyda Gül
MSB’den insan kaçakçılığı açıklaması: Tuğgeneral emekli edildi, tutuklamalar var...

Milli Savunma Bakanlığı'nın haftalık basın bilgilendirme toplantısında gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunuldu. Makam aracıyla insan kaçakçılığı yapıldığı iddiasıyla ilgili açıklama yapan kaynaklar, olaya karışan kişilerin tutuklandığını belirtti. Birlik komutanı Tuğgeneralin emekliliğe sevk edildiği bilgisine yer verilen haberde, “Söz konusu olayda sınır geçiş kapısından sorumlu birlik komutanının görev yeri değiştirilmiştir” denildi.

1048 terörist etkisiz hale getirildi

Irak ve Suriye'nin kuzeyinde, son bir haftada, 48 terörist etkisiz hale getirildiği ifade edilen MSB açıklamasında, 1 Ocak'tan bugüne kadar etkisiz hale getirilen terörist sayısı ise 1048 olduğu kaydedildi. Sınır güvenliğine de değinilen açıklamada, son bir haftada yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 364 şahısın yakalandığı bilgisine yer verildi. Yakalanan şahıslardan 10'u terör örgütü mensubu olduğunu belirtilen açıklamada, 1390 şahısın ise hududu geçemeden engellendiği aktarıldı. 1 Ocak'tan itibaren hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısının 4 bin 345'e yükseldiği kaydedilen açıklamada, “Hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 55 bin 507 oldu” ifadelerine yer verildi.

'Makam aracıyla insan kaçakçılığı' açıklaması: Olaya karışan personeller tutuklandı

Suriye'de görev yapan bir tugay komutanının makam aracıyla insan kaçakçılığı yapıldığına dair haberlerle ilgili de bilgi verilen açıklamada, Suriye'de görevli bir tugay komutanının makam aracıyla emir astsubayı ve koruma personeli tarafından eylemin gerçekleştirildiği hususu tarafından tespit edildiği ve savcılığa bildirildiği ifade edildi. Olay hakkında adli ve idari soruşturmanın devam ettiği belirtilen haberde, hazırlık soruşturmasının adli makamlar tarafından gizli olarak yürütülmekte olduğunu dile getirildi. Olaya karışan kişilerin tutuklandığı söylenen açıklamada, “Sözleşmeli personelin sözleşmeleri fesih edilmiş, diğer personel yüksek disiplin kuruluna sevk edilmiştir. Birlik komutanı tuğgeneral emekliliğe sevk edilmiştir. Söz konusu olayda sınır geçiş kapısından sorumlu birlik komutanının görev yeri değiştirilmiştir” değerlendirmesinde bulunuldu.

Kahraman ordumuza zarar veriyor

“Türk Silahlı Kuvvetlerinde, binlerce yıllık köklü geleneklerimiz ile milli ve manevi değerlerimizden süzülen kurallara dayanan ve askerliğin temelini oluşturan disiplini sarsan bu tür davranışların kabul edilmesi mümkün değildir ve derhal gereği yapılmıştır” denilen açıklamada, böyle olayların yeniden yaşanmamasına yönelik her türlü tedbir alınmakta olduğu belirtildi. Açıklamada, bu tarz münferit hadiselerin tüm Türk Silahlı Kuvvetlerini töhmet altında bırakacak şekilde değerlendirilmesinin ülkemize yönelik her türlü tehdit ve tehlikeye karşı yurt içinde ve sınır ötesinde görevlerini kahramanlık ve fedakarlıkla yerine getiren kahraman ordumuza zarar vermekten başka anlam taşımadığına dikkat çekildi.

Bağımsız bir Filistin…

İsrail'in, 7 Ekim 2023'ten bu yana Filistin halkına yönelik orantısız ve acımasız saldırılarını sürdürdüğüne vurgu yapılan açıklamada, İsrail’in daha fazla masum Filistinli ölmeden bir an evvel saldırılarını durdurması gerektiğini aktarıldı. Filistin halkının ihtiyacı olan insani yardımların girişine izin verilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, tüm dünyanın gözleri önünde yaşanan bu zulme uluslararası toplumun artık dur demesi gerektiğini bir kez daha vurgu yapıldı. Bazı Avrupa ülkelerinin Filistin devletini tanıma kararlarını uluslararası hukuk, adalet ve vicdanın bir gereği olarak memnuniyetle karşıladıkları kaydedilen açıklamada, “1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan egemen, bağımsız ve coğrafya bütünlüğüne sahip bir Filistin, sadece barış için değil, hem bölgesel hem de uluslararası istikrar için şarttır” ifadelerine yer verildi.

Yorumlar (0)