Memura ne kadar zam yapılacak? Hükümetin ikinci teklif belli oldu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin ikinci zam teklifini açıkladı. 2024'te ilk 6 ay için yüzde 15, ikinci 6 ay için yüzde 10 zam teklif edildi. 2025 zam teklifi ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 oldu. Yeni teklifte 2024 için birer puan artış olurken, 2025 teklifi değişmedi. Memur-Sen, teklifin gözden geçirilmesini talep etti.

GÜNDEM 17.08.2023, 11:10 17.08.2023, 15:25
Memura ne kadar zam yapılacak? Hükümetin ikinci teklif belli oldu

Yaklaşık 4 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisini yakından ilgilendiren ve 1 Ağustos'ta başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde süreç devam ediyor.

Hükümet 2 yıl için yüzde 110 oranında zam isteyen memurlara, toplam yüzde 34 oranında zam teklif etti. Memurlar ise bu oranı yetersiz bularak teklifin yeniden revize edilmesini istedi. Taraflar üçüncü kez bugün yine bir araya geldi.

Hükümetin yeni teklifini ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, toplantı öncesi açıkladı.

Hükümetten ikinci zam teklifi

2024'te ilk 6 ay için yüzde 15, ikinci 6 ay için yüzde 10 zam teklif edildi. 2025 zam teklifi ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 oldu.

Hükümet 2024 için teklifleri birer puan artırırken, 2025 için değişikliğe gitmedi.

"Ocak ayında yüzde 43'lük artış"

Bakan Işıkhan, enflasyon tahminleri dikkate alındığında 2024 Ocak'ta yüzde 43'lük artış öngörüldüğünü, 2024'ün ikinci 6 aylık zammıyla birlikte kümülatif olarak artış oranının yüzde 57'yi bulacağını söyledi.

Hükümet yeni teklif verecek

Bakan Işıkhan teklif öncesindeki konuşmasında, "İnşallah süreç bütün paydaşları memnun edecek şekilde, ortak akıl, uzlaşma ve sağduyu içerisinde karara bağlanacaktır" dedi. Işıkhan, memur ile memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarındaki sosyal ve mali haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde, Kamu İşveren Heyetinin bugün yeni teklifini vereceğini bildirdi.

"6 milyon kişiyi ilgilendiriyor"

Bakan Işıkhan, gerçekleştirdikleri toplu sözleşme görüşmelerinin kamu görevlilerinin sosyal ve mali haklarını ilgilendiren geniş kapsamlı içeriğe sahip bir karar süreci olduğunu belirtti. Belirlenecek sosyal ve mali hakların yaklaşık 6 milyon kişi ile ailesini yakından ilgilendirdiğini ifade eden Işıkhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu derece önemli bir süreci hassasiyet ile yürütmemiz gerekmektedir. Bilindiği üzere, 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos tarihi itibari ile başlamıştı. Sürecin başında konfederasyon ve sendikalarımız, Kamu İşveren Heyetimize kamu görevlilerinin sosyal ve mali haklarını içeren 936 adet talep ilettiler. Çalışma takvimi kapsamında 11 hizmet koluna ait olan tekliflerin tasnifi ile ilerleyen görüşmelerde kamu çalışanlarının geneline ilişkin tekliflerin ön müzakeresi ise yapıldı. Söz konusu tekliflerin ön müzakere ile tasniflerinin tamamlanmasıyla toplu görüşmelerde oldukça önem taşıyan müzakere kısmına geçilmiş oldu. Şu anda müzakerelere devam ediyoruz."

"MEMUR-SEN teklifin revize edilmesini istedi"

Görüşmelere yetkili konfederasyon olarak katılan Memur-Sen'in üçer aylık artışlar ile 2024-2025 yıllarında toplam yüzde 110 oranında zam talebinde bulunduğunu hatırlatan Bakan Işıkhan, "Kamu İşveren Heyeti olarak bizim ilk teklifimiz 2024 yılının ilk altı ayı için yüzde 14 oranında, ikinci altı ayı için yüzde 9 oranında, 2025 yılının ilk altı ayı için yüzde 6 oranında, ikinci altı ayı için yüzde 5 oranında şeklinde oldu. Fakat Memur-Sen tarafından teklifimizin yeniden revize edilmesi istendi. Bu nedenle çalışma takvimimiz doğrultusunda, yeni teklifimizi sunmak için bugün yeniden bir araya geleceğiz. Yine çalışma takvimimize uygun olarak bütün paydaşların son teklifini 22 Ağustos tarihi itibari ile vermesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

"Bütün paydaşlar memnun edilecek"

Görüşmelerde anlaşma sağlanamaması durumunda sürecin Kamu Görevlileri Hakem Kurulu tarafından neticelendirileceğini söyleyen Bakan Işıkhan, "Tabii ki hangi şartlarda olursa olsun hedefimiz süreci en kısa zamanda karara bağlamak. Fakat ben görüşmelerin uzlaşma ile neticeleneceğini umuyorum ve düşünüyorum. Aslında bugüne kadar yapılan görüşmelerimizin, anlayış, nezaket ve sağduyunun hakim olduğu bir ortamda gerçekleşmesi de bu durumun bir işaretidir. Elbette ki bu bir pazarlık süreci. Teklifler sunulur ve uygun bulunur ya da bulunmaz. Bu durum gayet doğal bir süreçtir. İnşallah süreç bütün paydaşları memnun edecek şekilde, ortak akıl, uzlaşma ve sağduyu içerisinde karara bağlanacaktır. Ben şimdiden çalışma hayatımız ve ülkemiz adına hayırlı olmasını dilerim." ifadelerini kullandı.

Memur-Sen: Teklif gözden geçirilmeli

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın hükümetin ikinci teklifiyle ilgili yaptı açıklamada ise şu ifadelere yer verdi:

"Bugün toplu sözleşme görüşmesi kapsamında ikinci teklif sunuldu. Gelen teklifin bir öncekinden 2 puan yükseltilmesi bizim anlaşılmadığımız anlamına geliyor. Şaşkınlıkla karşılıyoruz, teklif gözden geçirilmeli.

Masanın kesintisiz işlemesine gerek var. Bu masada refah payı, görmezden gelinmemeli. Refah payı için herhangi masada bir şey söylenmedi. Masayı sonuna kadar işleteceğiz, biz çözümden yanayız. Bu zeminde konuşulacak pek fazla bir şey yok ama biz çözümden yanayız. Kamu işveren heyetini yeniden değerlendirme yapmaya davet ediyorum. Tekliflerimiz değerlendirilmezse bir sendika ne yapması gerekirse onu yapacağız."

Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de "Başından söyleyeyim, bu teklifin kabul edilmesi mümkün değil. Bu rakamlar, çalışanların derdine derman olmaz." dedi.

Toplu sözleşme görüşmelerinde ilk toplantı 1 Ağustos, ikinci toplantı 14 Ağustos'ta yapılmıştı.

Süreç nasıl devam edecek?

Bugün gerçekleştirilen hükümet adına Bakan Işıkhan, yeni teklifini sundu ancak Memur-Sen teklifi yetersiz olduğunu ve yeniden gözden geçirlemesi talebinde bulundu. Şİmdi ise gözler 22 Ağustos tarihinde yapılacak olan bir sonraki toplantıya çevrildi. Tarafların hala anlaşamaması durumunda ise 23 Ağustos tarihinden itibaren Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na başvurulacak. Bu aşamada da Kurul, en geç ay sonuna kadar sözleşmeye ilişkin kararını açıklayacak.

Memurlar ne istiyor?

Memur-Sen, 2024 yılı için 3'er aylık dönemlerde refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35 oranında, ikinci 3 ayda yüzde 10 oranında, üçüncü 3 ayda yüzde 15 oranında, dördüncü 3 ayda yüzde 10 oranında artış olmak üzere toplam yüzde 70 oranında zam istiyor.

Konfederasyon, 2025 yılı için ise 6'şar aylık dönemlerde refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 oranında ve ikinci 6 ayda yüzde 15 oranında olmak üzere toplam yüzde 40 oranında zam talep ediyor.

Ayrıca kamu çalışanları için aylık 7.650 TL kira yardımı da talepler arasında bulunuyor.

Yorumlar (0)