Kokoreç sevenler dikkat! Tehlike giderek büyüyor

Balıkesir’de kokoreç tartışması büyüyor. Kokoreç üreticisi Erdal Aslanboğa, ithal bağırsakların yerli bağırsaklarla karıştırılarak piyasaya sürüldüğünü belirterek, tüketicileri bilinçli olmaya ve kokoreç alırken menşeini ve izin belgelerini sorgulamaya davet etti.

GÜNDEM 11.06.2024, 17:02 Buse Önder
Kokoreç sevenler dikkat! Tehlike giderek büyüyor

Kokoreçin başkenti olarak bilinen Balıkesir’de sektörde yaşanan gelişmeler tartışmalara yol açtı. Şehirde uzun yıllardır kokoreç üretimi yapan ve Türkiye geneline satış gerçekleştiren Erdal Aslanboğa, artan girdi maliyetlerinin etkisiyle ithal bağırsak kullanımının yaygınlaştığını belirtti.

Aslanboğa, özellikle İstanbul piyasasında tüketilen kokoreçin büyük çoğunluğunun, yurt dışından getirilen ve İslami usullere uygun kesilip kesilmediği bilinmeyen hayvan bağırsaklarından yapıldığını iddia etti.

‘Bayramda bağırsak bulmakta zorlanılıyor’

Erdal Aslanboğa, Kurban Bayramı öncesinde sektörde yaşanan bu durumu değerlendirerek, tüketicilerin kokoreç yedikleri yerlerden üretim belgesi, izin belgesi ve bağırsağın menşeini sormaları gerektiğini vurguladı.

Aslanboğa, "Bayram döneminde kesilen kurbanlardan dolayı sektörde yaklaşık yüzde 10 civarında bir genişleme yaşanıyor. Ancak bayram sonrası bağırsak bulmakta yaşanan zorluklar nedeniyle ithal bağırsak kullanımı artıyor. İthal bağırsaklar, bu açığı kapatmak için piyasaya sürülüyor. Ancak bu bağırsakların İslami koşullara uygun olup olmadığı belirsiz" dedi.

‘Sakatat fiyatları yüzde 300 arttı’

Artan girdi maliyetlerine de dikkat çeken Aslanboğa, sakatat ve bağırsak fiyatlarının geçtiğimiz yıla göre yüzde 300 oranında arttığını söyledi. "Geçen yıl 150 lira olan temizlenmiş ürün şu anda 500 TL civarında. Bu durum, üreticileri ithal bağırsak kullanmaya zorluyor" diye konuştu.

Aslanboğa, ithal bağırsakların yerli bağırsaklarla karıştırılarak piyasaya sürüldüğünü ve İstanbul'da tüketilen kokoreçin yüzde 90'ının bu şekilde üretildiğini belirtti.

Fark nasıl tespit edilebilir?

İthal ve yerli kokoreç arasındaki farkı anlamanın yollarını da paylaşan Aslanboğa, "Kokoreçi baharatsız olarak dörde bölüp rengine bakarsanız, ithal kokoreçi anlayabilirsiniz. İthal kokoreçler siyah ve mat renkte olurken, orijinal kokoreç pembe renkli oluyor" dedi. Aslanboğa, tüketicilere kokoreç alırken menşeini ve izin belgesini sormalarını, güvendikleri ve tadını bildikleri yerlerden alışveriş yapmalarını tavsiye etti.

Yorumlar (0)