Katar Emiri ve Macron, Gazze'de insani ara ve kalıcı ateşkes için toplandı

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Gazze Şeridi'ndeki İsrail saldırıları ve ablukasıyla ilgili olarak yeni insani ara ve kalıcı ateşkesin sağlanması çabalarını değerlendirmek üzere bir araya geldi.

GÜNDEM 03.12.2023, 10:16 04.12.2023, 09:06 Buse Önder
Katar Emiri ve Macron, Gazze'de insani ara ve kalıcı ateşkes için toplandı

Katar Emirlik Divanından yapılan yazılı açıklamaya göre, Macron ile Katar Emiri Şeyh Temim, başkent Doha'da bir araya geldi. Görüşme, iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra İsrail ablukası ve saldırıları altındaki Gazze Şeridi ile işgal altındaki Batı Şeria'da yaşanan gelişmeleri kapsamlı bir şekilde masaya yatırdı. Katar Emiri Şeyh Temim, görüşmede özellikle Gazze Şeridi'ndeki sivillerin korunması, insani yardımların ulaştırılması ve bölgede kalıcı çözümlerin oluşturulması konularına odaklandı. Şeyh Temim, Gazze Şeridi'nde yeni insani ara ve kalıcı ateşkesin sağlanması için uluslararası çabaların hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak, bölgedeki acil insani krize çözüm bulunması gerektiğini belirtti. Görüşmede ayrıca, Gazze'de yaşanan trajik insan hakları ihlalleri ve saldırılar karşısında uluslararası toplumun daha fazla eyleme geçmesi gerekliliği üzerinde duruldu.

Gazze işgalinde son durum

Gazze’de devam eden çatışmalarda, 7 Ekim'de İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in Filistinlilere ve Mescid-i Aksa'ya yönelik sürekli ihlallerine karşılık vermek amacıyla büyük bir saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze'ye yoğun hava bombardımanı başlatmıştı. İsrail tarafından yapılan açıklamalara göre, 7 Ekim'deki saldırılarda askerler dahil 1200 İsrailli öldü ve 5 bin 132 kişi yaralandı. Aynı dönemde Gazze'deki çatışmalarda ise, Lübnan sınırında da 6 asker hayatını kaybetti ve 72 İsrail askeri öldü.

Gazze'deki Filistin Hükümeti ise, 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısını 6 bin 150 olarak açıkladı. Bu kayıplar arasında 4 binden fazla kadın ve 6 binden fazla çocuk bulunuyor. İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te de aynı dönemde Yahudi ve İsrail güçleri yerleşimcilerin saldırılarında 254 Filistinli yaşamını yitirdi.

Gazze'deki sağlık altyapısını da saldırılarında hedef alan İsrail ordusu, on binlerce yaralı ve sivilin sığındığı hastaneleri tahliye etmek için saldırılar düzenledi. Bu saldırılarda birçok hastane zarar gördü ve yüzlerce kişi hayatını kaybetti, bir o kadar kişi de yaralandı.

Saldırılar devam ederken Hamas ile İsrail arasında varılan esir takası mutabakatı kapsamında, 24 Kasım Cuma günü insani ara başlamıştı. Bu ara 4 gün boyunca uygulandı ve daha sonra 3 gün daha uzatıldı. Anlaşma gereği, Gazze Şeridi'nden 81 İsrailli esir ile İsrail hapishanelerinden 240 Filistinli esir serbest bırakıldı. İnsanı aranın bir kez daha uzatılması bekleniyordu ancak, 1 Aralık'ta İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına tekrar başladı ve insanı ara bu şekilde bitmiş oldu.

Macron'un ziyareti ve Gazze'deki gelişmeler: uluslararası toplumun dikkatini çekiyor

Hamas'ın İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'deki saldırısının ardından yaşanan gelişmeler, bölgede tansiyonun yükselmesine neden olmuş ve uluslararası toplumun dikkatini çekmişti. Bu çerçevede, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve Hamas ile İsrail arasındaki esir takası mutabakatı da görüşme kapsamında ele alındı.

Emmanuel Macron'un, Birleşik Arap Emirlikleri'nde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28'inci Taraflar Konferansı'na katıldıktan sonra Katar'a geçtiği bildirildi. Macron'un bölgedeki son gelişmeleri değerlendirmek üzere gerçekleştirdiği ziyaret, uluslararası toplumun Gazze'deki insani krize yönelik duyarlılığını artırmak ve çözüm için diplomatik çabaları desteklemek adına önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.

Yorumlar (0)