İstanbul’un fethinin yıl dönümünde İmamoğlu’dan dikkat çeken davranış

İstanbul'un Fethi'nin 571'inci yıl dönümünde, Fatih Sultan Mehmet Han, Fatih Camii haziresinde bulunan kabri başında dualarla anıldı. Anma merasimine katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun bu yılki türbe ziyaretinde daha dikkatli ve ciddi davrandığı gözlendi.

GÜNDEM 29.05.2024, 15:49 Buse Önder
İstanbul’un fethinin yıl dönümünde İmamoğlu’dan dikkat çeken davranış

Geçmişte, 14 Mayıs 2023'teki törende türbeye girerken yaptığı saygısız yürüyüşle eleştirilen İmamoğlu, bu kez daha özenli bir tavır sergiledi. İstanbul’un Fethi'nin 567. yıl dönümündeki elleri arkada bağlı ve parmaklarını oynatarak yürüdüğü görüntüler tepki toplamıştı.

Bu yılki törende ise İmamoğlu'nun protokol üyeleriyle birlikte sandukanın başında dua ederken saygılı bir tutum sergilediği görüldü.

Mezarı başında dualar edildi

Fatih Sultan Mehmet Han’ın kabrinde düzenlenen anma törenine İstanbul Valisi Davut Gül, 1. Ordu ve İstanbul Garnizon Komutanı Orgeneral Ali Sivri, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Yusuf Kenan Topcu, İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Tuğamiral Tayfun Paşaoğlu, İl Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz ve Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan katıldı. Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından dualar edildi.

‘Fatih Sultan Mehmet çağın ilerisinde bir komutan’

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, ziyaret sonrası yaptığı açıklamada, fethin 571. Yıldönümünde dualar ettiklerini ve Fatih Sultan Mehmet Han’ı rahmetle, minnetle andıklarını belirten İmamoğlu, “Fethin çok derin anlamları var. Fatih Sultan Mehmet Han, Peygamberimizin müjdelediği bir fethin kumandanı” ifadelerini kullandı.

Bir çağın değişimine vesile olan bir fetihten bahsedildiğini vurgulayan İmamoğlu, Fatih Sultan Mehmet’in çağın çok ilerisinde bir komutan ve bir devlet yöneticisi olduğunu belirterek “Osmanlı İmparatorluğu’nun en parlak sürecine imza atan ve o sürecin başlamasına vesile olan padişah” ifadelerini kullandı.

‘Fetih ve kardeşlik ruhu devam ediyor’

Ziyaret sonrasında açıklamalarda bulunan İstanbul Valisi Davut Gül ise, başta Fatih Sultan Mehmet olmak üzere bütün şehitlere Allah’tan rahmet diledi.

“İstanbul normal bir şehir değil, fetih normal bir fetih değil. Peygamber Efendimizin (S.A.V.) övgüsüne mazhar olmuş bir şehir, ordu ve bir komutan” ifadelerini kullanan Vali Gül,  “Allah bu şehri ilelebet milletimize, devletimize yar etsin. Allah bu şehre hizmet etmeyi nasip etsin. Bu şehri tıpkı Fatih Sultan Mehmet’in bize emanet ettiği gibi bizler de 300-500 sene sonsuza kadar yeni nesillere emanet ederiz” açıklamalarında bulundu.

İstanbul’daki fetih ve kardeşlik ruhunun devam ettiğini belirten Gül, “İnşallah sonsuza kadar da bu kardeşlik ruhu, birlikte yaşama kültürü, barış, dostluk içerisinde devam edecek. Ordumuza muzafferiyetler diliyorum” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)