İstanbul'da 7.9'luk deprem senaryosu! Felakete böyle hazırlanıyorlar

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin 1'inci yılında, Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti Genel Merkezi tarafından büyük İstanbul depremi senaryosuyla birlikte Türkiye genelinde telsizle haberleşme tatbikatı gerçekleştirildi.

GÜNDEM 08.02.2024, 10:49 Buse Önder
İstanbul'da 7.9'luk deprem senaryosu! Felakete böyle hazırlanıyorlar

Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en büyük depremlerden biri olarak kayıtlara geçen Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde, Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) ekipleri bölgeye yardım için harekete geçti.

Depremin ardından cep telefonlarının çalışmadığı ve internetin olmadığı bir dönemde, Türkiye genelinden gelen amatör telsizciler, özellikle Hatay gibi depremin yoğun etkilediği illere yönlendirilerek ellerindeki telsizlerle haberleşme görevini üstlendi.

Amatör telsizciler, sağlık, itfaiye ve arama-kurtarma ekipleriyle iletişim kurarak bölgedeki durumu anlık olarak kriz masasına aktardı ve haberleşme ihtiyacını karşıladı.

İstanbul için tatbikat

Depremin birinci yılında, amatör telsizciler hem deprem bölgesinde kaybedilenleri anmak hem de hayatta kalanların acılarını paylaşmak amacıyla Türkiye genelinde bir tatbikat gerçekleştirdi. Türkiye genelinde kurulan istasyonlar ve rölelerle 9 bölgeye ayrılan amatörler, gece saatlerinde telsizle birbirleriyle iletişim kurdu.

HF (uzak mesafe kısa dalga) ve röle frekansları üzerinden yapılan çağrılara, deprem bölgesinden de karşılık verildi. TRAC Antalya Şubesi üyeleri tarafından Antalya'da gerçekleştirilen tatbikatta, büyük İstanbul depremi öncesinde Türkiye genelindeki röle ve istasyonların hazırlıkları ve eksiklikleri de değerlendirildi. Senaryo gereği, İstanbul'da 7.9 büyüklüğündeki deprem sonrasında amatör telsiz istasyonları ve operatörlerinin iletişimi ele alındı.

‘Toparlanmaya devam ediyoruz’

Antalya TRAC ekibinden Hasan Oflaz, telsiz aracılığıyla Hatay'da yaşayan depremzede amatör telsiz operatörü Ferdi Yılmaz ile iletişim kurdu. Oflaz, felaketin birinci yılında Yılmaz'a geçmiş olsun dileklerini iletti ve ihtiyaç olup olmadığını sordu.

Yılmaz, "Her şeyimiz var; çok şükür. Toparlanmaya devam ediyoruz. Acıyı unutamıyoruz. Allah bir daha böyle bir acıyı kimseye yaşatmasın" şeklinde yanıt verdi. İki operatör arasındaki bu görüşmeyi dinleyen diğer amatör telsiz operatörleri duygu dolu anlar yaşadı.

Eksikleri görmek adına gerçekleştirildi

Tatbikatın temel amacının sürekli olarak iletişimi canlı tutmak olduğunu belirten TRAC Genel Sekreteri Muhsin Bozkurt, "Gerçekleştirdiğimiz tatbikatla eksikliklerimizi tespit edip rapor haline getireceğiz. Büyük bir kriz anında sorunsuz bir şekilde sahada olmamız gerekiyor. Bugün yapılan tatbikatta deprem bölgesini de unutmadık ve telsiz aracılığıyla Hatay, Adana, Gaziantep ve Kahramanmaraş ile iletişim kuracağız" şeklinde konuştu.

Hatay’a ilk gidenlerdendi

TRAC Antalya Şube Başkanı Metin Karakuzu, deprem günü Hatay'a ilk ulaşan kişilerden biri olmuştu. Bölgede haberleşmeyi sağlamak amacıyla giden Karakuzu, deprem günü yaşadıklarını paylaştı.

Depremden birkaç dakika sonra haber alarak olası afetlere karşı hazırda bulundurdukları araçlarıyla yola çıktıklarını belirten Karakuzu, "Deprem bölgesine ulaştığımızda telefonlar zaten çalışmıyordu. Telsiz aracılığıyla iletişim kurarak bir bölgeye kadar ulaştık. Sonrasında, oradaki haberleşmeyi üstlenerek Adana rölemize bilgi ilettik ve oradan diğer illere ileterek iletişim sorununu çözdük" dedi.

TRAC nedir?

TRAC, Diş Tabibi Dr. Bedii Ezgi ve arkadaşları tarafından 1962 yılında kurulmuş olup, 1965 yılında Uluslararası Amatör Telsizciler Birliği'ne (IARU) üye olmuştur. 1991 yılında gerçekleşen Birinci Körfez Savaşı'nda Sivil Savunma'ya 'İkaz Alarm Haberleşmesi' konusunda saha desteği sağlayarak, TRAC tarafından verilen ilk 'gerçek olay hizmeti' olarak kayıtlara geçmiştir.

TRAC, 'Kamu yararına çalışan dernek' statüsüne sahiptir ve aynı zamanda İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye Afet Müdahale Planı içerisinde acil afet durumlarını kapsayan haberleşme konusunda yetkili tek kuruluş olarak bilinmektedir.

Yorumlar (0)