İncirlik'te nükleer silahlar ifşa oldu!

ABD’nin bazı NATO ülkelerindeki nükleer envanterini gösteren 'gizli rapor' ifşa oldu! Rapora göre, 5 ülkede 150 nükleer başlık ve bomba bulunuyor. Bunların 50'si ise İncirlik Üssü'nde...

GÜNDEM 17.07.2019, 09:32 17.07.2019, 09:45
İncirlik'te nükleer silahlar ifşa oldu!

Belçika’da Flemenkçe dilinde hizmet veren ulusal medya kuruluşu HLN (Het Laatste Nieuws), ABD’nin bazı NATO ülkelerinde bulunan nükleer envanterine ilişkin çarpıcı iddialarda bulundu.

HLN, güncel NATO raporunu ele geçirdiğini açıkladı. Bu rapora dayandırılan habere göre, ABD’nin ve dolayısıyla NATO’nun 5 ülkede kurulu askeri üssünde nükleer bombalar yer alıyor. 

İddiaların kaynağı olduğu ifade edilen NATO raporlarında, ABD’nin Avrupa ülkelerinde yaklaşık 150 adet nükleer başlık ve bombası olduğu belirtiliyor. Bu nükleer başlıkların üçte biri ise Adana İncirlik’te bulunan ABD askeri üssünde yer alıyor. 

İncirlik’te 50 tane güncellenmiş B61-12 tipi nükleer başlık mevcut. Bir B61-12 tipi nükleer başlığın, Hiroşima’ya atılan nükleer bombadan 5 kat daha etkili olduğu biliniyor.

İşte o rapor...

Füzeler, F-35 uçakları tarafından kullanılacak

NATO raporunun Nisan 2019’da yayımlandığı ve 11 Temmuz 2019’da yeniden düzenlendiği söyleniyor. Bu raporda, ABD’nin B61 konusundaki müttefikleri olarak üslerin bulunduğu ülkelerin isimleri de yer alıyor. Envanterin önemli bir kısmı, ABD ve müttefiklere ait uçakların taşıyabileceği boyutta olan B61 nükleer başlıklarından meydana geliyor.

ABD tarafından geliştirilen en yeni nükleer ekipman olarak bilinen B61 tipi nükleer bombaların, 170 kilotona kadar patlama gücüne sahip olduğu ifade ediliyor.

ABD, 2020 yılında yeni nesil nükleer B61 füzelerini kullanıma sunacak. Bu füzeler, son zamanlarda Türkiye ve ABD arasında gerginliğe yol açan F-35 uçakları tarafından da kullanılacak. 

ABD'nin S-400 gerilimi nedeniyle vermek istemediği 5. nesil F-35 savaş uçaklarını İncirlik hava üssüne konuşlandırması durumunda, bu uçaklar da yeni nesil B61 nükleer bombaları ile Türkiye semalarına havalanabilecek. 

İsrail, Ortadoğu’da operasyonel anlamda F-35 savaş uçaklarına sahip tek ülke. İngiltere de Kıbrıs adasındaki mevcut üslerine, ABD ise Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki askeri üslerine F-35 filoları konuşlandırdı.

NATO raporunda bulunan detaylara göre ABD, söz konusu nükleer başlıkları ve envanterleri şu üslerde bulunduruyor:

  • Belçika - Kleine Brogel Hava Üssü,
  • Almanya - Büchel Üssü,
  • İtalya - Aviano ve Ghedi-Torre üsleri,
  • Hollanda - Volkel Hava Üssü,
  • Türkiye - İncirlik Hava Üssü.
     
Yorumlar (0)