IKEA mercek altında: Romanya ormanlarını tahrip etmekle suçlanıyor

Çevre aktivistleri, İsveç merkezli mobilya devi IKEA'yı, Romanya'daki yozlaşmış ortamdan yararlanan tedarikçileri aracılığıyla ülkenin ormanlarını sistematik olarak yok etmekle suçladı.

GÜNDEM 11.06.2024, 09:32 11.06.2024, 09:33 Buse Önder
IKEA mercek altında: Romanya ormanlarını tahrip etmekle suçlanıyor

Dünyaca ünlü mobilya devi IKEA, Romanya'nın biyolojik açıdan zengin ormanlarını hızla ve sistematik olarak tahrip ettiği suçlamalarıyla çevrecilerin hedefinde bulunuyor. Son araştırmalar, IKEA'nın Avrupa'nın en büyük ve en eski orman alanlarından biri olan Karpat Dağları'ndaki faaliyetlerinin doğaya olan etkilerini gözler önüne seriyor.

Greenpeace tarafından yayınlanan bir rapor, Romanya'nın 100 bin yıllık ormanlarının yüzde 50'sinden fazlasının, son 20 yılda yetersiz kanunlar ve yolsuzluk nedeniyle yok olduğunu ortaya koyuyor. Raporda, IKEA ve en büyük franchise sahibi Ingka Group'un, bir kısmı koruma altında olan alanlardaki orman tahribatında önemli bir rol oynadığı detaylı bir şekilde açıklanıyor.

Romanya ormanları neden tehdit altında?

Romanya'daki ormanların yaklaşık 3.000 kilometrekaresi, Avrupa yasaları tarafından koruma altında olan Natura 2000 alanları olarak sınıflandırılıyor. Ancak, Romanya'nın milyarlarca euroluk kereste endüstrisi, "odun mafyası" olarak adlandırılan sistematik yolsuzluk ve zayıf kanun yaptırımları gibi sorunlarla karşı karşıya kaldı. Yasadışı ağaç kesimi ve sorumsuz ormancılık uygulamaları da ormanlara ciddi tehdit oluşturuyor.

2019 yılında hazırlanan bir hükümet raporundan sızdırılan veriler, ülkenin ormanlarında her yıl yaklaşık 40 milyon metreküp odun kesildiğini ve bunun yarısının yasadışı olarak hasat edildiğini ortaya koydu.

Avrupa Komisyonu'nun tepkisi

2020 yılında Avrupa Komisyonu, sivil toplum kuruluşlarının, koruma altındaki Natura 2000 alanlarındaki bakir ormanların tahribatını önlemeye yönelik harekete geçmemekle suçladığı Romanya hükümetine karşı adım attı. Komisyon, davayı Avrupa Adalet Divanı'na götürmekle tehdit etti, ancak henüz böyle bir adım atılmadı.

IKEA ve Romanya hükümeti, bu suçlamalar karşısında nasıl bir yanıt verecekleri ve ormanların korunması için hangi adımların atılacağı konusunda merakla bekleniyor. Çevreciler, Avrupa'nın en değerli doğal alanlarından birinin kurtarılması için acil eylem çağrısında bulunuyor.

Yorumlar (0)