Gönüllü akademisyenler depremden etkilenen şehirlerde sahada

YÖK tarafından üniversitelerin inşaat mühendisliği öğretim üyelerinin depremin olduğu bölgede gönüllü bir şekilde hasar tespit çalışmalarına katılım gösterdiğini, depreme dayanıklı, dirençli şehirlerin inşası için rapor hazırladıklarını kaydetti.

GÜNDEM 01.03.2023, 17:38 02.03.2023, 12:30
Gönüllü akademisyenler depremden etkilenen şehirlerde sahada

YÖK tarafından yapılmış olan yazılı paylaşıma göre, Kurul ile Bakanlık, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen şehirlerde kimi çalışmalar dahilinde iş birliği gerçekleştirdi.

YÖK'ün inşaat mühendisliği bölümü öğretim üyelerine depremlerden etkilenmiş olan şehirlerdeki çalışmalarda yer alma çağrısı yapması sonrasında gönüllü öğretim üyeleri Elazığ, Şanlıurfa, Osmaniye, Malatya, Kilis, Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Diyarbakır, Adıyaman ve Adana'da hasar tespiti ile yapı kontrolü için tekrar sahaya indi.

Deprem bölgesinde teknik inceleme ve gözlemler gerçekleştiren öğretim üyeleri, hasarlı olan, yıkılan betonarme, prefabrik ve yığma gibi birçok malzeme ile zemin özellikleriyle yapısal davranışları tetkik ediyor.

Yeniden inşa etme çalışmalarına destek

Sahadaki bulgu ve gözlemlerle değerlendirme raporları paylaşan akademisyenler, okul, hastane, valilik, yurt, belediye, afet koordinasyon merkezi, depremin sonrasında kullanılması gereken kamu binalarının işlevini hemen sürdürebilecek şekilde tasarlanması için de çalışmalarını gerçekleştiriyor.

Akademisyenler, şehirlerin risk durumları ve bina envanterine göre önceliklendirme gerçekleştirerek orta ve uzun vadeli planlarla depreme dirençli şehirler inşa edilmesine dair raporlar da hazırlayacak.

Yorumlar (0)