Gece kulübü yangınında ihmaller zinciri: Yangının sebebi belli oldu!

İstanbul'un Beşiktaş ilçesindeki gece kulübü yangınına ilişkin İtfaiye raporu sonuçlandı. Raporda, yangının kaynağının bir makineden çıktığı tespit edilirken, aynı zamanda raporda yangınla ilgili yaşanan ihmaller de detaylı bir şekilde yer aldı.

GÜNDEM 15.04.2024, 12:44 Buse Önder
Gece kulübü yangınında ihmaller zinciri: Yangının sebebi belli oldu!

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, Gayrettepe Yıldız Posta Caddesi'nde bulunan 16 katlı bir binanın eksi 1 ve eksi 2. katlarında faaliyet gösteren gece kulübünde meydana gelen yangınla ilgili çarpıcı detaylar gün yüzüne çıktı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi tarafından açıklanan rapora göre, yangının kaynağı makinesinden çıkan kıvılcımların kolay yanıcı izolasyon, yalıtım ve döşeme malzemelerini hızla tutuşturduğu belirtildi.

İhtimaller zinciri sıralandı

İtfaiye raporunda, yangının sebebini araştırırken ortaya çıkan ihmaller zincirine de değinildi. Raporda, iş yerindeki acil durum aydınlatmalarının çalışmadığı, yönlendirme levhalarının olmadığı, söndürme sisteminin ve yangın dolaplarının işlevsiz olduğu vurgulandı. Ayrıca, itfaiye ekibinin hayatını kaybeden kişileri hareketsiz yatar vaziyette bulduğu da raporda yer aldı.

Yangında 29 kişinin karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu hayatını kaybettiği belirtildi.

Bilirkişi raporu ortaya çıktı

Yapılan bilirkişi incelemeleri ve keşif raporları, yangına neden olan tedbirsizliklerin ve ihmallerin boyutunu gözler önüne serdi. Yangının, iş yerindeki genel tadilatın Ramazan Bayramı'na yetiştirilmesi için aceleye getirilmiş olabileceği belirtildi.

Raporda, tadilat çalışmalarının tümünün ana salonda yapıldığı, bu bölümün tamirat, tadilat ve montaj için kullanıldığı ve burada çok sayıda çalışanın görev aldığı tespit edildi. Özellikle kaynak işlerinin yapıldığı bölümdeki kıvılcımların, yerde ve çevrede bulunan yanıcı malzemeleri tutuşturarak yangının başladığına dikkat çekildi.

Yangının sebebi kaynak ışığı

Çalışmanın devam etmesi ve kaynak ışınının etrafa yayılması sonucunda yangının geç fark edildiği ve hızla yayıldığı belirtildi. 9 kişinin tutuklandığı olayla ilgili soruşturma sürerken, yangında hayatını kaybedenlerin aileleri ve kamuoyu, yaşanan ihmallerin ve kusurların sorumlularının adalete hesap vermesini talep ediyor.

Yorumlar (0)