Erdoğan'dan kapitalizm eleştirisi, sosyal adalet vurgusu!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da gerçekleştirilen İslami Finans Zirvesi'nde küresel sistemi eleştirdi. Dünyada gerçekleşen zulümleri engelleyecek bir mekanizmanın bulunmadığını belirten Erdoğan, küresel finansal sistemindeki çarpıklığa da değindi. Kapitalizm eleştirisinde bulunan Erdoğan, "Böyle bir sistemin dertleri çözemeyeceği açıkça ortada. Sosyal adaleti önceleyen bir sistem şart." dedi.

GÜNDEM 24.05.2024, 15:57 Hakan Öksüz
Erdoğan'dan kapitalizm eleştirisi, sosyal adalet vurgusu!

İslami Finans Zirvesi'nde katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gündemin sıcak başlıklarına ilişkin değerlendirmeler yaptı. 

Zirvede iki gün boyunca ele alınacak geniş kapsamlı konuların, yol gösteren bir tartışma ortamı oluşturacağını kaydeden Erdoğan, "Hem bölgemiz hem de insanlık için önemli bir zirve. İlk defa Albaraka Zirvelerine ev sahipliği yapacağız. 75 ülkeden en az bin 500 katılımcıyı ülkemizde ağırlayacağız. Önceki yıl hizmete açılan İstanbul Finans Merkezi, ekonomi alanındaki çabalarımızın göstergesi oldu. İstanbul, İslami finans ile ilgili büyük bir potansiyele sahip." dedi.

"Dünyada gerçekleşen zulümleri engelleyecek bir mekanizma yok"

Özellikle son dönemlerde küresel olarak çalkantılı bir değişim sürecinden geçildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Dünya genelinde istikrarsızlık ile kaosun hakim olduğunu görüyoruz. İsrail, son 8 aydır Gazze'de katliam yapıyor. Dünya izlemekle yetiniyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) dahil nizamı sağlama görevi olan ülkelerin çarpık yönetimi aşikâr hale geldi. Bu zulmü engelleyecek bir mekanizmanın bulunmaması, bahsettiğimiz kurumların güçsüzlüğünü ortaya koyuyor." ifadelerini kullandı.

"Küresel sistem baştan dizayn edilmeli"

Türkiye olarak küresel sistemdeki adaletsizliklere uzun süredir dikkat çektiklerini belirten Erdoğan, "Küresel sistem, günümüz gerçekleri göz önünde bulundurularak baştan dizayn edilmeli. Gazze'deki soykırım ile Ukrayna-Rusya savaşı, bu zorunluluğu gözler önüne seriyor. Afrika'da o kadar yeraltı kaynağı var ama orada insanlar ölüyor. Keza Yemen'de ve Suriye'de vahşet durmuyor. Böyle bir ortamda kimse kendisini emniyette ve huzurlu hissedemez. Küresel sistemin elitleri, bu vahşet tablosunu görmemek için her şeyi yapıyor." şeklinde konuştu.

"Küresel finansal sisteminde çarpıklık var"

Konuşmasında küresel finansal sistemindeki çarpıklıklardan da söz eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Finans sisteminin amacı, refah artışını sağlamak olmalı. Bunun yerine ne görüyoruz? Reel sektörü sömüren bir finansal sistem... Gelir adaletsizlikleri, az gelişmiş ülkelerin yanı sıra gelişmekte olan ülkeleri de etkiliyor. Yapay büyüme, bu ülkeler üzerinde bir baskı oluşturuyor. Yapısal problemleri var bu sistemin. Her geçen gün daha da ayyuka çıkıyor bu durum." vurgusunu yaptı.

Kapitalizm eleştirisi: "Fakir daha da fakirleşiyor"

Finans mimarisinin yapısının bir hayli kırılgan olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu herkesin kabul ettiği bir durum. Küresel borçluluğun ulaştığı seviye 315 trilyon dolar. Bunun daha da artacağı tahmin ediliyor. Servetin yarısı, yüzde 1'lik kesimin elinde. Servet eşitsizliği, tarihi bakımdan zirve seviyesinde. Vicdanlı hiç kimse bu manzarayı içine sindiremez. Görünürde kapitalist sistem, serbest piyasayı teşvik ediyor ancak durum çok farklı. Paradan para kazanmanın ödüllendirildiği, fakirin daha da fakirleştiği bir sistem... Böyle bir sistemin dertleri çözemeyeceği açıkça ortada. Sosyal adaleti önceleyen bir sistem şart." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)