Eminönü balık ekmekçilerine ihtarname

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Eminönü'nde balık ekmek satan işyerlerinin boşaltılması adına işyeri sahiplerine ihtarname gönderdi.

GÜNDEM 29.10.2019, 09:50
Eminönü balık ekmekçilerine ihtarname

Eminönü'nde balık-ekmek satışı yapan tekneler hakkında önemli bir karar alındığı öğrenildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Eminönü'nde faaliyet gösteren balık ekmek teknelerine işyerlerini boşaltmaları için ihtarname gönderdi. Gönderilen yazılarda, bahsedilen yerlerin kira sözleşmeleri 1 Kasım itibarıyla dolduğu için yine o tarihle birlikte işyerlerinin boşaltılması talep edildi. İBB'den yapılan açıklamada ise boşaltılan yerlere yeni kiracıların alınmayacağı ifade edildi.

Belediyeye teslim edilecek

İBB Emlak Yönetimi Daire Başkanlığı, 18 Ekim'de Galata Köprüsü ile Turyol İskelesi arasındaki alanda, 3 teknede balık ekmek satışı yapan kiracılara ihtarname gönderdi. Yazıda, ilgili işyerlerinin kira sözleşmelerinin 1 Kasım 2019 tarihi ile birlikte dolduğu bildirildi.

Hürriyet gazetesinden Dinçer Gökçe'nin hazırladığı habere göre, İBB ihtarnamede, bahsedilen yerlerin boş ve işgalsiz olarak belediyeye teslimini istedi. Yazıda, işyerlerinin teslim edilmemesi durumunda söz konusu yerlerin polis zoru ile boşaltılacağı bildirildi.

"Balık ekmek kültürün parçası"

İhtarname gönderilen kiracılardan Tarihî Eminönü Turizm Balık Ekmek Kooperatifi Başkanı Arif Hikmet İlke, gönderilen ihtarnameye ilişkin, “Balık ekmek, bu bölgedeki kültürün önemli bir parçasıdır. Alınacak kararlarda bunun göz önünde bulundurulmasını talep ediyoruz. Evet, bazen bazı tatsız olaylar da oldu. Ancak, biz tekne sahipleri olarak buraya gelen insanlara en kaliteli hizmeti vermeye gayret ediyoruz. İBB'nin, burası ile ilgili nasıl bir karar vereceğini bilmiyoruz” şeklinde konuştu.

"Yeni kiracı gelmeyecek" 

Gönderilen ihtarname ile ilgili olarak ise İBB şu açıklamayı yaptı: 

"Tarihî yarımada ile ilgili bütüncül bir proje geliştiriliyor. Eminönü de bu projenin bir parçası. Orada, tarihî yarımadaya pek yakışmayan görüntüler söz konusu. Şunun bilinmesi gerekir, o bölgede bulunan mevcut kiracılar gittiğinde yerine başka kiracılar gelmeyecek."

Teknelerin kirası yıllık 900 bin lira

İhtarnameye konu olan bölgede 100 yıla yakın bir süredir balık ekmek satışı yapılıyor. Boşaltılması beklenen üç teknenin sahibi aileler, 2007'den beri İBB ile muhataptı. Üç tekne için İBB'ye her sene kasım ayında 900 bin TL kira ödemesi yapılıyordu. Bu teknelerde 150 kişi çalışıyor.

Yorumlar (0)