Ehliyet ve kimlik yenileme sürecinde ‘son tarih’ karmaşası

Sosyal medyada dolaşan "ehliyet ve kimlik kartları için son tarih 31 Aralık 2023, yenilemeyenlere ceza kesilecek" iddiası, nüfus müdürlüklerinde kısa süreli yoğunluğa neden oldu.

GÜNDEM 24.12.2023, 10:47 25.12.2023, 09:22 Buse Önder
Ehliyet ve kimlik yenileme sürecinde ‘son tarih’ karmaşası

Yeni yıla birkaç gün kala ehliyet ve kimlik değişimleri ile ilgili tarihler de merak konusu oldu. Sosyal medya üzerinden yayılan “Ehliyet ve kimlik kartlarının yenilenmesi için son tarih 31 Aralık 2023” iddiası, vatandaşlarda tedirginlik yaratırken, yenilemeyenlere ceza kesileceği iddiası ise nüfus müdürlüklerinde hareketliliğe neden oldu.

Ancak, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan son açıklamaya göre, bu iddiaların aksine eski tip sürücü belgelerinin değiştirilmesi için ise son tarih 31 Aralık 2024 tarihine kadar uzatıldı. Kimlik kartları için ise belirlenmiş bir son tarih bulunmuyor.

Kimlik kartlarının 10 yıl süresi var

Nüfus cüzdanları, yeni kimlik kartı başvurusu yapılıncaya kadar geçerli sayılırken, fotoğraflı kimlik belgesi ve bir adet biyometrik fotoğraf ile başvurular yapılabiliyor.

Daha önce yenilenmiş olan kimlik kartlarının geçerlilik süresi 10 yıl olarak belirlenmiş olup, yıpranma gibi gerekçelerle ücret karşılığında yeni kimlik kartı alınabiliyor. Değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartları için 2023 fiyatlarıyla 83 lira bedel alınıyor.

Ehliyet yenileme süreci nasıl işliyor?

Ehliyet yenileme işlemleri için randevu, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinden veya ALO 199 hattından alınabiliyor. Başvurular nüfus idaresinde gerçekleştirilirken, geçerli bir kimlik belgesi, sürücü sağlık raporu, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve vakıf payı, bir adet biyometrik fotoğraf isteniyor.

2023 rakamlarına göre toplam 15 lira tutan değerli kağıt ve harç bedelleri Maliye Bakanlığı vezneleri, anlaşmalı bankalar ve PTT şubelerine ödenirken, yeni tip sürücü belgeleri uluslararası nitelikte, güvenlik unsurları uluslararası standartlara uygun ve süreli olarak düzenleniyor.

Başvuru sonrasında hem yeni kimlik kartı hem de sürücü belgesi belirlenen adrese gönderiliyor.

Yorumlar (0)