Depremzedeleri sevindiren haber: Hasar tespitine doğrudan itiraz kararı!

Elazığ 1. İdare Mahkemesi tarafından yapılan itiraz başvurusu onaylandı. Alınan kara ile birlikte vatandaşların hak sahipliği sürecini beklemeksizin doğrudan hasar tespitine itiraz davası açabilmesine olanak tanınacak.

GÜNDEM 19.01.2024, 12:40 Buse Önder
Depremzedeleri sevindiren haber: Hasar tespitine doğrudan itiraz kararı!

2020 yılında meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremle Elazığ’ın büyük hasarının yaraları sarılmaya devam ederken, 2023 yılında Türkiye bir kez daha sarsılmıştı. Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin ardından 11 ilde birçok bina yıkılırken on binlerce binada hasar meydana gelmişti.

Depremlerin ardından vatandaşlar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen hasar tespitine itiraz etmek için hak sahipliği sürecini beklemek zorundaydı. Ancak bu süreçler hem karmaşık hem de çelişkiliydi. Elazığ 1. İdare Mahkemesi, hasar tespit raporları ile ilgili düzenlemeye karşı Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak, bu düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtti.

Başvuru onaylandı

Anayasa Mahkemesi, yapılan itirazı oy birliğiyle kabul ederek, vatandaşların artık hak sahipliği sürecini beklemeksizin doğrudan hasar tespitine itiraz davası açabilecekleri kararını verdi. Bu karar, vatandaşları, kurumları ve mahkemeleri ek yüklerden kurtarırken aynı zamanda ortalama 7 aylık bürokratik zaman kaybını ortadan kaldırdı.

Doğrudan itiraz edebilecekler

Konu hakkında bilgi veren Avukat Sadin Koç, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla artık hasar tespitlerine doğrudan itiraz edilebileceğini belirtti. Eskiden hasar tespitlerine yapılan itirazların hak sahipliği sürecini beklemeyi gerektirdiğini ifade eden Koç, bu durumun vatandaşlara, kurumlara ve mahkemelere ekstra külfet getirdiğini dile getirdi.

Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla birlikte vatandaşlar, hasar tespitine itiraz davası açarak daha hızlı bir şekilde sonuç alabileceklerini belirten Avukat Koç, bu kararın kurumların yükünü hafifleteceğini ve vatandaşların daha kısa sürede netice almasını sağlayacağını vurguladı.

“11 ildeki işlemler hızlandı”

Avukat Koç, hak sahipliği işlemlerinin 4-5 ayı bulan uzun bir süreci işaret ederek, "Bu karar sayesinde vatandaşlar, hasar tespitine itiraz davası açarak evlerinin durumunu mahkeme kararıyla daha kısa sürede netleştirebilecekler. Elazığ'da 1. ve 2. İdare mahkemeleri, 2020 depremleri sonrasında bu tür davalarla yoğun bir şekilde uğraştı. Şimdi Anayasa Mahkemesi'nin güzel emsal kararıyla diğer 11 ildeki işlemleri de hızlandırmış oldular. Onlara da teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)