Cumhurbaşkanı Erdoğan dünyaya seslendi: Uluslararası düzen iflas bayrağını çekti

Gazze'de katliama imza atan işgalci İsrail'e çok sert tepki gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Uluslararası düzenin iflas bayrağını asıl çektiği yer Gazze olmuştur” dedi.

GÜNDEM 01.03.2024, 16:47 Şeyda Gül
Cumhurbaşkanı Erdoğan dünyaya seslendi: Uluslararası düzen iflas bayrağını çekti

Antalya Diplomasi Forumu'nda katılımcılara hitap eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önemli açıklamalarda bulundu. “Antalya Diplomasi Forumu'nun 3'üncü buluşması münasebetiyle sizlerle beraber olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bilindiği gibi 6 Şubat 2023'te yaşadığımız asrın felaketi nedeniyle forumumuzu geçtiğimiz yıl iptal etmek durumunda kalmıştık” sözleriyle konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkemizin 11 ilini ve 14 milyon vatandaşımızı etkileyen 53 binden fazla canı yitirdiğimiz deprem felaketinin yaralarını hızla sardıklarını dile getirdi.

Ülkem ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum

Bu zorlu süreçte dost ve kardeş ülkelerden görülen maddi manevi desteği ifade etmek istediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın neresinde olursa olsun acımızı yürekten paylaşan dayanışma ve desteklerini esirgemeyen dostlarına bir kez daha Türkiye ve Türk milleti adına şükranlarını iletti. “Anadolu'nun manevi mimarlarından Hz. Mevlana'nın çağları aşan şu sözünün hikmetine bir kez daha şahitlik ettik. Ümitsizliğin ardında nice ümitler vardır. Karanlığın ardında nice güneşler vardır. Millet olarak destekleriyle, dualarıyla, katkılarıyla en zor günümüzde bizlere umut aşılayan dostlarımızın kadir şinazlığını asla unutmayacağız” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremlerde vefat edenleri bir kez daha rahmetle yad etti.

Forumun teması: Krizler Döneminde Diplomasiyi Öne Çıkarmak

Forumun bu yılki temasının “Krizler Döneminde Diplomasiyi Öne Çıkarmak” olarak belirlediklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel siyasetin kaotik durumuna göz attıklarında forumun temasının ne kadar isabetli seçildiğinin anlaşılacağını söyledi.

Maalesef ümit var konuşamıyoruz

İnsanlık olarak gerçekten sancılı, sıkıntılı ve biteviye krizlerin yaşandığı bir dönemden geçildiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sadece dış politikada değil; üretim, iletişim, yönetim, sanat, ticaret ve teknoloji gibi pek çok alanda da ezberlerin bozulduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gönül ister ki; bu değişim insanlığın güncel sorunlarına çözüm getirsin. Açlığa, yoksulluğa, geri kalmışlığa çare olsun. Maalesef bu konuda ümit var konuşamıyoruz” dedi.

4 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapıyoruz

Düzensiz göç meselesinde zaten 12 yıldır ciddi baskı altında olunduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, çatışmalardan ve terör örgütlerinin baskılarından kaçan yaklaşık 4 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapıldığını vurguladı. İnsanlığın yüzleştiği bir diğer önemli sorun olan iklim değişikliği konusunda da durumun farklı olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Akdeniz çanağında olmamız hasebiyle iklim değişikliğinin menfi etkilerine her geçen yıl daha fazla maruz kalıyoruz. Bu listeyi daha da uzatmak mümkündür” ifadelerini kullandı.

Birileri için rahatsız edici de olsa

Türkiye’nin hiçbir hadiseyi uzaktan seyretme veya görmezden gelme lüksü olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sorumluluk sahibi bir ülke olarak; doğru bildiklerimizi cesaretle söylemek, hem kendi insanımıza, hem de tüm insanlığa karşı görev olduğunu dile getirdi. Hakikati konuşanların seslerinin kısıldığı günümüzde böyle bir misyonun zorluklarının şüphesiz farkında olduklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ama buna rağmen acı da olsa, birileri için rahatsız edici de olsa, gerçekleri dillendirmeye devam edeceğiz. Forum boyunca ortaya konacak fikirlerin, bizlere bu mücadelemizde katkı sunacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Dış politikamızın temelinde…

Karşı karşıya olduğumuz jeopolitik riskleri yönetmek için her zamankinden daha aktif, çok yönlü, dikkatli ve soğukkanlı bir politika izlendiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, girişimci, insanı ve diplomasiyi öne çıkaran dış politikamızın temelinde kadim değerlerimizle çıkarlarımızın uyumlu birlikteliği olduğunun altını çizdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Prensiplerimizden taviz vermeden, ülkemizin menfaatlerini her alanda güçlü bir şekilde savunmanın gayretindeyiz” dedi.

Artık bu alanda farklı bir lige yükseldik

“Geçtiğimiz hafta 5. nesil savaş uçağımız KAAN'ın da ilk uçuşunu başarıyla yapmasıyla artık bu alanda farklı bir lige yükseldik” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, dışişlerinde 163 olan temsilcilik sayısının bugün itibarıyla 261’e yükseldiğini dile getirdi. Dünyanın en geniş diplomasi ağına sahip üçüncü ülkesinin Türkiye olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, böylece ülkemizi her alanda yakından takip edilen; sözü, duruşu ve tavrı dikkate alınan, krizlerin ve çatışmaların çözümünde anahtar rol üstlenen bir konuma getirmeyi başardıklarını söyledi. Bugün büyük bir gururla Türkiye’nin hem Batı’yla, hem Doğu’yla kazan-kazan temelinde ilişkiler kurabilen bir ülke olduğunu söyleyebileceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları sıraladı;

  • Ukrayna-Rusya arasındaki savaşta hakkaniyetli bir tutum benimseyen,
  • Avrupa Birliği’yle Gümrük Birliği içinde olup, dünyanın dört bir yanıyla güçlü ticari ilişkiler geliştirebilen,
  • Hiçbir ayrım yapmadan mazluma, mağdura ve ihtiyaç sahibine el uzatan,
  • Bekası tehlikeye girdiğinde sahada her türlü tedbiri süratle alabilen,
  • Velhasıl her alanda güçlü, dirayetli, vicdanlı “müessir bir aktör” olarak Türkiye öne çıkmaktadır.

Bu bir soykırım girişimidir

7 Ekim'den bu yana Gazze'de yaşanan barbarlığı ve katliamları içi yanarak takip ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in kasıtlı saldırıları sonucunda çoğu çocuk ve kadın 30 binden fazla kişinin şehit olduğunu belirtti. Yaklaşık 2 milyon insanın göçe zorlandığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze'de sadece çocuklar, kadınlar ve siviller canice katledilmedi, milyarca insanın hukuka, adalete olan inancının katledildiğini aktardı. Yaşananların bir soykırım girişimi olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail'in son olarak yardım bekleyenleri vurması, kalleşlik ve barbarlıktır. Uluslararası düzenin iflas bayrağını asıl çektiği yer Gazze olmuştur. İnsanlık olarak Türkiye olarak saldırıların ilk gününde itibaren ortaya koyduğu çabalara, bölgeye gönderdiğimiz 37 bin tona varan yardıma, 900'den fazla Gazzeli hastayı ülkemize getirmemize rağmen bunun mahcubiyetini halen yaşıyoruz” açıklamasında bulundu.

Yorumlar (0)