Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Katar'da son dakika 'İsrail' mesajı

Gazze'de çoğunluğu çocuk ve kadın 17 bin Filistinlinin öldürüldüğünü belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İsrail'in suçları yanına kar kalmamalı” dedi.

GÜNDEM 05.12.2023, 14:18 Şeyda Gül
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Katar'da son dakika 'İsrail' mesajı

Katar’da düzenlenen 44. Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi'ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin uluslararası yatırımcılar için güvenli liman olma vasfını koruduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk ekonomisine güvenenlere her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Riyad'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Arap Ligi Olağanüstü Zirvesi ile Filistin halkı ile dayanışmamızı açıkça belli ettiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Zirvede alınan kararların takibini yapmamız önemlidir. Dışişleri Bakanları temas grubu çeşitli ülkelerde görüşmeler yürüttü, devam da edecekler” ifadelerini kullandı.

Körfez ülkeleriyle ticaret hacmimiz 23 milyar dolara ulaştı

Körfez ülkeleriyle ilişkilerin her geçen gün geliştiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün sizlerle olmam da münasebetlerimizi daha da ileri taşıma irademizin bir tezahürüdür. İnşallah el birliği, gönül birliği içerisinde hareket ederek münasebetlerimizi güçlendireceğimize inanıyorum” dedi.

Körfez ülkeleriyle ticaret hacminin son 20 yılda 13 kat artarak geçen sene itibarıyla 23 milyar dolara ulaştığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye - Körfez İşbirliği Konseyi Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerine yeniden başlanması ve anlaşmanın kısa sürede yürürlüğe girmesi ve ticaretleri daha da artıracağını dile getirdi. Körfez ülkelerindekilerin turistik seyahatlerinde en çok tercih ettiği ülkelerin başında Türkiye'nin gelmesinin bizler için ayrı bir mutluluk kaynağı olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, konseyle ilişkilerimizin temel unsuru olan Stratejik Diyalog Bakanlar mekanizmasının bugüne kadar 5 toplantı yaptığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dışişleri Bakanlarımızın iştikakıyla düzenlenen toplantıların 6'ncısına inşallah 2024 yılının ilk çeyreğinde ev sahipliği yapacağız” şeklinde konuştu.

Türkiye, uluslararası yatırımcılar için güvenli liman olma vasfını koruyor

Körfez bölgesini, ülkemiz üzerinden kara yoluyla Avrupa'ya bağlayan ulaştırma projelerine büyük önem atfettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu projelerin enerji iş birlikleriyle taçlandırılması gerektiğine inandıklarını belirtti. Türkiye’nin uluslararası yatırımcılar için güvenli liman olma vasfını koruduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk ekonomisine güvenenlere gereken her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etmek istediğini söyledi. “Savunma sanayii alanında Körfez'deki kardeşlerimizle hamdolsun çok farklı bir ivme yakaladık. Son hadiseler, bu alandaki iş birliğimizin ne kadar önemli ve stratejik olduğunu ortaya koydu” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak üretim ve finansman dahil, savunma sanayiindeki iş birliğimizi çeşitlendirilmesinde fayda gördüğünü dile getirdi.

Filistin halkıyla dayanışmamızı açık ve net gösterdik

Riyad'da düzenledikleri İslam İşbirliği Teşkilatı-Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi'yle Filistin halkıyla dayanışmayı açık ve net gösterdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze krizindeki bu ortak tavrın bölge ülkeleri olarak sorunlarımızı sahiplenme noktasında da bir örnek olduğunu vurguladı. Zirvede alınan kararların takibini yapmanın da oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dışişleri Bakanları Temas Grubu, çeşitli ülkelerde görüşmeler yürüttü, bu temaslara devam edecekler. Gazze'de kısa süreli geçici insani aranın sağlanması ve esir takası konusunda Katar'ın çabalarını takdirle karşılıyoruz” dedi.

İsrail'in işlediği bu suçlar yanına kar kalmamalıdır

“Tabii bu fasılanın kalıcı bir ateşkese dönüşmesini temenni ediyorduk ancak bu gerçekleşmedi” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Netenyahu yönetiminin siyasi ömrünü uzatmak uğruna tüm bölgemizin güvenliğini, geleceğini tehlikeye attığını ifade etti. Çoğunluğu çocuk ve kadın 17 bin Filistinli masumun hayatını kaybetmesinin insanlık suçu ve savaş suçu olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in işlediği bu suçların yanına kar kalmaması gerektiğini savundu.

İnsani yardımlarımızı artırarak sürdürüyoruz

Türkiye olarak bölgeye yönelik insani yardımları artırarak sürdürdüklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugüne kadar 12 uçak ve 2 sivil gemi dolusu yardım malzemesini El Ariş'e sevk ettiklerini kaydetti. Kanser hastaları ve çocuklar başta olmak üzere yaralıların Türkiye'ye intikalini sağladıklarının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceliğin derhal kalıcı ateşkesin ilan edilmesi ve kesintisiz bir şekilde insani yardım akışının temini olduğunu aktardı. Son gelişmelerle birlikte 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen bir Filistin devletinin kurulmasının ehemmiyetinin bir kez daha görüldüğünü kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu maksatla garantörlük dahil, bölge ülkeleriyle birlikte sorumluluk almaya hazır olduğumuzu açıkladık” ifadelerini kullandı.

Tüm aktörleri bu doğrultuda iş birliğine davet ediyoruz

“Gazze'deki mezalimin, Suriye'yi de içerecek bölgesel bir savaşa dönüşmesine fırsat vermememiz gerekiyor” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'nin istikrara kavuşmasının önündeki en büyük engel Suriye'nin toprak bütünlüğü ve birliğini tehdit eden başta PKK, PYD ve YPG olmak üzere ayrılıkçı terör unsurları olduğunu söyledi. Bu terör örgütlerinin kendilerini meşrulaştırma çabalarına karşı herkesin müteyakkız olmasını beklediklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye ihtilafına 2254 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı temelinde siyasi bir çözüm hedefliyoruz. Suriyelilerin gönüllü ve güvenli geri dönüşleri için de gerekli koşulların oluşturulması gerekiyor. Tüm aktörleri bu doğrultuda iş birliğine davet ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Körfez bölgesiyle yakın temasa hazırız

Körfez İşbirliği Konseyi'nin kendi içinde kurumsal yapısını güçlendirme gayretlerini memnuniyetle takip ettiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu derinleşmenin genişlemeyle eş zamanlı olarak yürütülmesi inanıyorum ki konseye farklı ufuklar açacaktır. Körfez bölgesiyle yakın temasımızı ve stratejik iş birliğimizi ortak çıkarlar ve karşılıklı saygı temelinde ilerletmeye hazır olduğumuzu tekrar vurgulamak isterim” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)