Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Yatırımları deprem bölgesine yönlendiriyoruz

Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni'ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ülkemizin en hızlı büyüyen sektörü savunma sanayiimizin yatırımlarını deprem bölgesi şehirlerimize yönlendirmek maksadıyla bir iskan ve istihdam projesi başlattık” açıklamasında bulundu.

GÜNDEM 08.02.2024, 15:19 08.02.2024, 15:20 Şeyda Gül
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Yatırımları deprem bölgesine yönlendiriyoruz

Deprem konutları hak sahiplerine teslim edilmeye devam edilirken,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adıyaman Üniversitesi Kapalı Spor Salonu'nda düzenlenen Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni'nde hitap etti. “Sevgili Adıyamanlılar sizleri en kalbi duygularımla muhabbetle selamlıyorum” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adıyaman’ın 6 Şubat 2023 depremlerinden en çok yara alan şehirlerimizden biri olduğunu dile getirdi. Asrın felaketi olarak adlandırılan bu depremlerde Adıyaman'da 8 bin 561 insanımızın hayatını kaybettiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremde yıkılan 6 binin üzerindeki binaya ilave olarak acil yıkılacak durumda 8 binin üzerinde ağır hasarlı olarak da 19 binin üzerinde bina olduğunu hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yapılan tespitler sonunda Adıyaman'da yaklaşık 39 bini konut, 3 bin 400'e yakın işyeri ve 3 bine yakın ahır olmak üzere toplam 45 bin 305 hak sahibi belirlendi” dedi.

Yılsonuna kadar 32 bin konut daha teslim edeceğiz

Bugün 2 bin 798 konutumuzun teslimini yaptıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, konutların hak sahibi vatandaşlara hayırlı, uğurlu, bereketli olmasını diledi. “İnşallah içinde huzurla, güvenle, emin bir şekilde oturacağınız evlere kavuşuyorsunuz. Halen inşası süren 32 bin konutumuzu yılsonuna kadar peyderpey teslim edeceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, önümüzdeki sene tüm hak sahiplerini evlerine ve iş yerlerine kavuşturmayı hedeflediklerinin altını çizdi. Bu süreçte barınma sorununu çözmek için de pek çok adım attıklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adıyaman'a acil barınma ihtiyacını karşılamak üzere 91 binin üzerinde çadır gönderdiklerini vurguladı. Konteyner kentlerde ve kırsalda 35 bine yakın konteyner kurarak buralarda 118 bin vatandaşımıza hizmet verdiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamu tesislerinde 14 binin üzerinde kişiyi misafir ettiklerinin bilgisini verdi. Toplam 1,2 milyar liraya yakın kaynak kullanarak 27 bin 609 haneye kira yardımı yaptıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şimdi kalıcı konutların teslimine başlayarak şehrimizin ayağa kaldırılmasında yeni bir safhaya geçtik” ifadelerini kullandı.

İskan ve istihdam projesi başlatıldı

Sadece konut ve iş yeri yapmakla şehirlerin cadde ve meydanlarını yeniden düzenlemekle kalmayacaklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı zamanda şehirleri Türkiye Yüzyılı'na hazırlayacak temel alt yapıyı ve büyük yatırımları da planlıyor hayata geçirdiklerini vurguladı. Bu çerçevede ülkemizin en hızlı büyüyen sektörü savunma sanayiimizin yatırımlarını deprem bölgesi şehirlerimize yönlendirmek maksadıyla bir iskan ve istihdam projesi başlattıklarının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Adıyaman'ımıza savunma sanayii şirketlerimizin ortaklığı ile ve TUSAŞ'ın koordinasyonunda hem laboratuvar ve test alt yapısı hem de kablo kolektör üretim tesisi kuruyoruz. İnşası süren bu tesis inşallah yıl sonuna doğru faaliyete geçecektir” şeklinde konuştu.

Fonun başvuruları haftaya başlıyor

“Böylece sanayi alanında zaten ciddi bir atılım içinde olan şehrimizi savunma sanayiimizin de merkezlerinden biri haline dönüştüreceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel sektörün şehrimize olan ilgisinin artarak sürdüğünü gördüğünü anlattı. Nitekim Adıyaman’ın tüm deprem bölgesi şehirleri içinde sigortalı sayısı bakımından kayıplarını en hızlı telafi eden ve hatta deprem öncesinin üzerine çıkaran tek şehir olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mayıs seçimlerinde aile yapımızı güçlendirmek, gençlerimizi desteklemek için bir fon kurma sözü verdiklerini hatırlattı. Önümüzdeki haftalarda başvuruları başlayacak bu çalışmanın da önceliğinin deprem bölgesi şehirlerindeki kadın ve gençlerin olacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Daha pek çok projeyle, programla, yatırımla Adıyaman'ı ve tüm deprem şehirlerimizi eskisinden daha müreffeh hale getirmekte kararlıyız” dedi.

Büyük bir felaketin altından bu kadar kısa sürede kalkabilecek başka bir ülke yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyada 14 milyon insanı etkileyen, 11 ilimizin 124 ilçesindeki 7 bin mahalle ve köyümüzde yıkıma yol açan böylesine büyük bir felaketin altından bu kadar kısa sürede kalkabilecek başka bir ülke olmadığını kaydetti. Gelişmiş ülkelerin dahi bizimkine göre çok daha küçük afetler karşısında nasıl çaresiz kaldığını bildiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, üstelik Türkiye tarihinin en büyük imar, inşa ve ihya seferberliğini yaşadığı nice olumsuzluklara rağmen bunu yürütmekte olduklarını ifade etti.

3-5 eylemle güvenliğimiz bozulurdu

“Sizler de takip ediyorsunuz, terör örgütleri üzerinden ülkemize istikamet verme, toplumu huzursuz etme, siyaseti yönlendirme çabaları hiç bitmiyor” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem sınırların ötesinde hem de şehirlerde birden artış gösteren terör eylemlerinin, provokasyonların, tahriklerin, tuzakların boşuna olmadığını açıkladı. Hepsinin de bu amaca hizmet etmek üzere yazılmış aynı senaryonun bir parçası olarak tedavüle konmuş araçlar olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu oyunu kuranların bilmedikleri bir şey olduğunu söyledi. “O da Türkiye'nin artık eski Türkiye olmadığıdır. Hatırlarsanız çeyrek asır öncesinin Türkiye'sinde 3-5 milyar dolarlık operasyonlarla ekonomimiz çökertilir, 3-5 eylemle güvenliğimiz bozulur, 3-5 provokasyonla huzurumuz kaçırılırdı” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, zayıf siyasi iktidarlar ve vesayetin güdümündeki kurumlar sebebiyle bu basit operasyonların önü süratle kesilemediği için güvensizlik ve istikrarsızlık iklimi bir kara bulut gibi başımızdan hiç eksik olmadığını hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İktidara geldiğimizde milletimizden aldığımız destek ve güçle önce güven ve istikrar iklimini tesis edecek adımları attık” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)