'BATUHAN A' isimli gemi neden battı? Kayıp 4 mürettebatı ile ilgili yeni iddia!

Marmara Denizi açıklarında seyir halindeyken, İmralı Adası'nın güneybatısında battığı belirlenen 'BATUHAN A' isimli geminin kayıp 5 mürettebatını arama çalışmaları 4. gününde de sürerken, olayla ilgili yeni detaylar da gün yüzüne çıktı.

GÜNDEM 18.02.2024, 11:51 Buse Önder
'BATUHAN A' isimli gemi neden battı? Kayıp 4 mürettebatı ile ilgili yeni iddia!

Marmara Denizi açıklarında, 14 Şubat'ta Badalan Limanı'ndan hareket eden ve Gemlik Limanı'na gitmek üzere seyir halinde olan 1250 ton mermer tozu yüklü 'BATUHAN A' isimli geminin 15 Şubat'ta acil durum sinyali vermesi sonrasında başlatılan kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Bugün sabah saatlerinde, aşçı Zeynep Kılınç'ın cenazesinin bulunduğu kaptan köşkünün altında olduğu değerlendirilen bir mürettebatın cansız bedenine ulaşmak için Deniz Kuvvetleri personeli, TCG AKIN gemisinden dalış gerçekleştirdi.

Kriz masası oluşturuldu

Özel eğitimli 19 dalgıcın katıldığı dalışa, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün 11 dalgıcı da Nene Hatun römorköründe hazır beklediği duyuruldu.

Diğer taraftan, 4 mürettebatın batma anına kadar, fırtına nedeniyle havalanıp tehlike oluşturan brandayı düzeltmeye çalıştıkları, bu nedenle de geminin güverte kısmında oldukları tahmin edilirken, kurtarma çalışmalarını koordine etmek amacıyla Mudanya ve Karacabey ilçelerinde Bursa Valisi Mahmut Demirtaş başkanlığında kriz merkezi oluşturuldu.

Çok sayıda ekip çalışıyor

AFAD, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik, deniz polisi, jandarma, UMKE, ANDA, AKUT VE NAK ekipleri tarafından toplam 6 kurtarma botu, 28 araç ve 1 Sahil Güvenlik korvetinden oluşan 275 personelle arama kurtarma çalışmaları başlatıldı.

Arama kurtarma faaliyetlerine 1 Sahil Güvenlik korveti, 3 Sahil Güvenlik botu, 1 Sahil Güvenlik helikopteri, 1 Sahil Güvenlik uçağı, 1 Deniz Kuvvetleri Komutanlığı keşif karakol uçağı, 2 Kıyı Emniyet botu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı arama kurtarma gemisi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı mayın gemisi, ROV cihazı bulunan deniz polisi ekibi ve Kıyı Emniyeti’nin unsuru olan Nene Hatun römorkörü ile RHIB bot da katıldı. Olayın detayları ve mürettebatın kurtarılması için çalışmaların sürdüğü belirtildi.

51 metre derinlikte tespit edildi

İzmit Körfezi'nde seyir halindeyken batan 'BATUHAN-A' isimli kargo gemisi için yapılan arama-kurtarma çalışmalarında, Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılan sonar cihazıyla geminin 51 metre derinlikte tespit edildiği açıklandı.

Gemideki 6 mürettebatın kaybolmasının ardından başlatılan arama çalışmalarına, İzmit Körfezi'nde bulunan TCG ÇUBUKLU ve Erdek Deniz Üs Komutanlığı'nda görevli TCG AYVALIK ile Karadeniz açıklarındaki arama-kurtarma gemisi TCG AKIN da destek veriyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait Seahawk helikopteri ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait AS532 tipi helikopter de bölgeye yönlendirildi.

İlk dalış üçüncü günde gerçekleşti

Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılan sonar cihazı, gemiyi 51 metre derinlikte tespit ederek su altından kaydedilen görüntülerde, geminin yan yatmadığı ve seyir halindeymiş gibi batarak deniz tabanına düz şekilde oturduğu görüldü.

Geminin batma pozisyonunun arama-kurtarma çalışmalarını kolaylaştıracağı belirtilirken, 3 boyutlu modelleme yapılan gemiye ulaşmak için ilk dalış, arama çalışmalarının 3. gününde gerçekleştirildi. Dalışın Karacabey ilçesi Kurşunlu Mahallesi sahilindeki kriz merkezi tarafından koordine edildiği ve bu çalışmaların Bursa Valisi Mahmut Demirtaş başkanlığında 9 gemi, 2 uçak, 1 helikopter ve 705 personel ile sürdürüldüğü bildirildi. Gemiye ulaşan ekiplerin, kaybolan mürettebatın birinin cenazesine ulaştığı belirtildi.

56 saat sonra bulundu

İzmit Körfezi'nde seyir halindeyken batan 'BATUHAN-A' isimli kargo gemisi ile ilgili yapılan arama-kurtarma çalışmalarında, TCG AKIN gemisinden gerçekleştirilen dalışta, olaydan 56 saat sonra gemi enkazında bulunan cenazenin aşçı Zeynep Kılınç'a ait olduğu tespit edildi. Kılınç'ın cenazesi, Bursa Adli Tıp Kurumu Morgu'ndaki otopsi işlemlerinin ardından Adana'nın Karataş ilçesi Adalı Köyü'nde toprağa verilmek üzere ailesine teslim edildi.

İkinci dalış bu sabah gerçekleşti

Arama-kurtarma çalışmaları, hava muhalefeti nedeniyle bir süre duraklasa da bu sabah yeniden başladı. Deniz Kuvvetleri dalgıçları, gemi enkazında sonar cihazıyla tespit edilen 2 cenazeden birine daha ulaşmak için TCG AKIN'dan, 51 metre derinlikteki batık gemiye dalış gerçekleştirdi. İlk dalışın ardından aşçı Zeynep Kılınç'ın cenazesinin bulunduğu kaptan köşkünün altında olduğu değerlendirilen cenaza ulaşılmıştı.

Öte yandan, geminin kayıp 4 mürettebatının batma anına kadar, fırtına nedeniyle havalanıp tehlike oluşturan brandayı düzeltmeye çalıştıkları ve bu nedenle geminin güverte kısmında oldukları tahmin ediliyor.

Artan yük ağırlığı dengeyi değiştirdi

Geminin batma nedenine dair yapılan değerlendirmelerde, 1300 ton yük kapasiteli geminin normalde 1250 tonluk yük ile seyir halindeyken batmasının, gemide taşınan mermer tozunun üzerinin kapatıldığı ve sabitlenmeyen brandanın, fırtınada bir kısmının havalanarak yükün üzerine deniz suyunu taşıdığı belirtiliyor. Aynı zamanda yağışın, üzeri açılan mermer tozuna direkt temasıyla, yükün artan ağırlığının geminin dengesini bozduğu ve geminin yan yatıp su almaya başlayarak battığı ihtimali üzerinde duruluyor.

Gemide yağcı olarak görev yapan Hüseyin Tutuk'un kaydettiği görüntülerde de geminin üzerindeki mavi brandanın sabitlenmediği ve fırtınayla açıldığı görüldü.

Yorumlar (0)